Foto: Promo

Želite da radite na Linuxu?

Ova četiri sajta će vam pomoći da naučite da radite na Linuxu

Windows i iOS smatraju se najrasprostranjenijim operativnim sistemima. Međutim, istina je da mnogi od vas zapravo koriste Linux daleko više nego bilo koji drugi sistem. Možda niste znali, ali svaki android telefon programiran je upravo na ovoj platformi.

Edukacija
> 00:00h

Iako manje popularan u široj javnosti, Linux važi za jedan od najpouzdanijih i najbezbednijih operativnih sistema, pa samim tim mnoge velike mreže, poput onih korporativnih, koriste upravo njega.

Baš zato ćemo zainteresovanima među vama otkriti nekoliko sajtova koji će pomoći da naučite osnovne funkcije ove platforme.

Linux Programming

Ako se prvi put srećete s ovim operativnim sistemom, onda je verovatno najbolje da počnete upravo od ovog sajta. Tu ćete naći odgovore na većinu ili na sva pitanja koja vas možda muče u vezi sa tim šta je tačno Linux, čemu služi, koje su razlike između njega i ostalih softvera, zašto je i da li je bolji i još mnogo toga.

Ako počnete od nule, biće vam mnogo lakše da se upoznate sa svim funkcijama, performansama i mogućnostima ove platforme. Kada prođete kroz sve što vam ovaj sajt nudi, znaćete da administrirate različitim Linux sistemima i da radite na razvoju, odnosno programiranju programa koji se mogu koristiti na njima.

Norm Matloff’s Unix and Linux tutorial centre

Norm Matlof je svetski poznat i priznat profesor kompjuterskih nauka, odnosno tvorac različitih kurseva koji se tiču rada na računarima i brojnim operativnim sistemima. Na njegovom sajtu ćete pronaći različite prezentacije koje će vas voditi korak po korak kroz upoznavanje sa osnovama i svim potrebnim alatima za stabilan i dobar rad.

Iako je kompletan sadržaj usmeren ka početnicima i onima koji se tek prvi put upoznaju s ovim softverom, postoje i napredni kursevi koji će vam pomoći da usavršite znanja koja ste stekli.

The Complete beginners guide to Linux

Pored telefona, koje smo već spomenuli, veliki deo interneta koji poznajete kao i serverskih računarskih sistema ne bi ni postojao da nema Linuxa. Iako će se mnogi privatni korisnici uvek pre opredeliti za Windows, Linux je verovatno najstabilniji operativni sistem na koji ćete naići. Takođe, još jedna važna prednost je i to što je apsolutno besplatan i dostupan svima. Sve to, a i još mnogo toga drugog naučićete kroz ovaj jednostavan i koristan sajt.

Linux Security for beginners

Već smo više puta spomenuli da je ovo verovatno najbezbedniji postojeći operativni sistem. Postoji i dobar razlog za to. Budući da je dostupan svima, zajednica korisnika Linuxa je prilično jaka i aktivna, pa se samim tim uvek nađe neko ko je spreman da samoinicijativno doprinese razvoju i na neki način unapredi sistem.

Na ovom sajtu naučićete sve što je potrebno da znate u vezi s bezbednosnim sistemima, sigurnosnim zidovima i zaštitama zahvaljujući kojima je Linux platforma kakva jeste danas. Ovako ćete saznati i kako bezbedno možete da koristite ovaj sistem i kako ćete i vi moći da doprinesete njegovoj zaštiti.

Iako vam na prvi pogled deluje teško i zahtevno, sa svim svojim kodovima i nerazumljivim funkcijama, Linux je zapravo krajnje jednostavan, pa čak i zabavan kada ga upoznate. Naravno, osnovni preduslov je da se pozabavite time i naučite nešto više o njemu. Upišite administraciju mreža na Linuxu i steknite primenljivo znanje iz ove oblasti kako biste kasnije mogli da razmislite i o poslu vezanom za administraciju i programiranje na ovom operativnom sistemu.

Dođite do sertifikata koji su prepoznati širom sveta i ozvaničite vašu ekspertizu.