Foto: Printscreen YouTube

Irački rat

(VIDEO) DŽIHADISTI STVORILI SVOJE FABRIKE ORUŽJA: Najviše sirovina nabavljaju iz Turske

Islamska država razvila je industriju oružja u zoni iračkog grada Mosula, koje proizvodi od sirovina nabavljenih uglavnom iz Turske, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja britanske organizacije za istraživanje ratnog naoružanja.

Planeta
> 00:00h

Britanska organizacija "Conflict Armament Research" navodi da džihadisti Islamske države upravljaju dugim lancem snabdevanja između Turske i Iraka koji im omogućava da proizvedu desetine hiljada komada oružja.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu analize oružja pronađenog u fabrikama i bojištima tokom bitke za Mosul.

Prema rečima izvršnog direktora organizacije Džejmsa Bevana, iračka vojska napreduje u borbama za oslobađanje Mosula, a dobro obučeni ekstremisti, iako gube fizičke kapacitete za proizvodnju oružja, vode sa sobom stručnjake prilikom povlačenja iz oslobođenih zona.

Bevan dodaje da je Islamska država dobro organizovana grupa i da je već povukla iz Mosula u Siriju i jugoistočnu Tursku svoje obučene stručnjake za izradu bombi i drugog oružja.

On je ocenio da džihadisti mnogo polažu na tehničke kapacitete i da će učiniti sve da ih sačuvaju, kao i da se pri nabavci sirovina za proizvodnju oružja oslanjaju uglavnom na Tursku.

Iračke snage suočavaju se sa snažnim otporom islamista u Mosulu, posebno sa bombašima-samoubicama i automobilima-bombama, otkako su u oktobru započele ofanzivu za preuzimanje kontrole nad tim gradom, a do sada su oslobodile manje od jedne četvrtine njegove teritorije.