Foto: KK Partizan/Arhiva

Ubica još nije pronađen

(VIDEO) TUGA DO NEBA: Haris Brkić je preminuo pre 16 godina, a Grobari ne zaboravljaju svog kapitena

Na današnji dan pre 16 godina preminuo je od posledica ranjavanja košarkaš Partizana Haris Brkić.

Košarka
> 17:12h

Brkić je upucan je 12. decembra 2000. godine ispred dvorane Pionir u Beogradu, a preminuo je tri dana kasnije. Nekadašnji kapiten Partizana pogođen je sa dva metka. Prvi je završio u predelu jagodične kosti, a drugi ispod oka. Napadač je neprimećen pobegao, a slučajni prolaznik je zatekao nepomično Brkićevo telo. On je obavestio ljude koji su se nalazili u hali Pionir. Brkić je prebačen u Urgentni centar, potom je operisan, ali je preminuo tri dana kasnije.

Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom je počeo da se bavi u KK Bosna kada je imao 10 godina. On je 1992. godine prešao u Partizan, a potom je poslat na pozajmicu u Borac iz Čačka. Brkić je sezonu 1992/93. proveo u timu iz Čačka, a potom se vratio u Partizan. Sa crno-belima je u narednih šest sezona osvojio tri titule prvaka države i tri Kupa, a u sezoni 1997/98. učestvovao je na F4 Evrolige u Barseloni.
Tokom sezone 1999/2000. je igrao za Budućnost iz Podgorice sa kojom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Sezonu 2000/2001. je počeo u Budućnosti, ali se vratio u Partizan. Brkić je za Partizan odigrao 290 utakmica i deseti je na večnoj listi. Sa 3.709 poena nalazi se na osmom mestu liste strelaca, a sa 951 poenom je na petom mestu najefikasnijih igrača Partizana u evropskim kupovima.
Brkić je bio miljenik navijača Partizana, koji često skandiraju njegovo ime. Grobari su u sredu uveče na utakmici sa ekipom Bešiktaša još jednom skandirali njegovo ime.
Članovi porodice, prijatelji i nekadašnji saigrači Harisa Brkića, održali su danas šesnaestogodišnji pomen legendarnom košarkašu Partizana, Budućnosti, Bosne i Borca koji je izgubio život sa 26 godina. Pored ostalih, danas su na grob svog nekadašnjeg saigrača izašli i Miroslav Berić, Dejan Tomašević, Zoran Stevanović, Zoran Sretenović sa suprugom i Mlađan Šilobad.