Foto: AP/Reuters 7 Dec/9 Nov

Još jedna teorija američkih zvaničnika

OVO JOJ NIKADA NIJE OPROSTIO: Putin godinama čekao zgodnu priliku da se osveti Hilari, a evo i kako

Ruski predsednik Vladimir Putin lično se umešao u informatičke napade koji su obeležili izbore u Sjedinjenim Državama, kako bi se osvetio demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, tvrde dvojica visokih američkih zvaničnika obaveštajne službe.

Planeta
> 00:00h

Američka mreža NBC prenosi, pozivajući se na dvojicu zvaničnika, da je ruski predsednik dao uputstva kako da se filtriraju i koristite poruke ukradene demokratama u informatičkim napadima, a zvaničnici kažu da u "velikoj meri veruju" tim zaključcima.

Prošle nedelje je "Vašington post" otkrio je tajni izveštaj u kojem je CIA zaključila da je Rusija intervenisala u izbornoj kampanji kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi, a izabrani predsednik je odbio te tvrdnje.

Donald Tramp, Foto: Reuters

Kako javlja NBC, razlog za ovako seže čak pet godina unazad: Vladimir Putin nikada nije oprostio Hilari Klinton što je 2011. godine kao američka državna sekretarka davala izjave u kojima je dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji, a navodno je i podsticala demonstrante da izađu na ulicu.

Vladimir Putin, Foto: AP

Ovo je bio prvobitni Putinov cilj, ali je, prema tvrdnjama zvaničnika, on kasnije podstaknut i željom da se svetu pokaže slabost američke politike i unese podele među glavne saveznike SAD-a kako bi se ostavio utisak da se Amerika ne može posmatrati kao verodostojni svetski lider.

Hilari Klinton, Foto: Reuters

Američke obaveštajne službe pomno će ispitati imovinu ruskog predsednika radi mogućeg protivnapada, dodaje NBC pozivajući se na američke zvaničnike.

PREOKRET U AFERI HAKERSKIH NAPADA NA BELU KUĆU: Zvanično objavljeno da nije kriva Rusija nego Kina

NAMERNO STVARALI ANTIRUSKU HISTERIJU: Hilarin tim priznao da ruski hakeri nisu pomagali Trampu

(NBC)