Foto: Reuters 26 Avg 2016

Verovali ili ne

ŠVEDSKA MORA DA UVOZI ĐUBRE: Od svog su napravili struju, pa im reciklažne fabrike zuje prazne

Švedskoj se konačno dogodilo to da je najozbiljnije prisiljena da uvozi smeće iz drugih zemalja kako bi nastavila da održava svoj sistem proizvodnje energije i upravljanja otpadom.

Planeta
> 10:36h

Švedska je svoj sistem upravljanja otpadom odavno dovela do te mere da samo jedan odsto celokupnog otpada koji proizvede, odlaže na deponije.

Ono u čemu je Švedska, uslovno rečeno, pogrešila bilo je to što je veliki deo upravljanja otpadom sprovela kroz specifične pogone za paljenje smeća koje proizvode energiju i iz kojih se danas pokriva 50 odsto energetskih potreba.

Švedski sistem je, doduše, u doba kada je nastajao bio izrazito napredan. Ali, sada se Švedskoj događa to da pogone za spaljivanje otpada u energanama ima, ali smeća više nema. Posebno uz Šveđane koji savesno sortiraju svaku plastičnu bocu, papirić, koru od banane, konzervu, bateriju... Tako da uvoz smeća sada planira iz Rumunije, Bugarske i baltičkih zemalja.

Iz organskog otpada i kanalizacijskog mulja proizvodi se biogas koji se zatim koristi za javni prevoz, proizvodnju električne energije, za grejanje i kuvanje. Pa uz to fotonaponski kolektori za dodatnu proizvodnju električne energije, izolacioni materijali na zgradama toliko su moćni da odolevaju zimama u blizini polarnog kruga, a najbolje od svega to što je 75 odsto sve te infrastrukture ugrađeno u same zgrade.

(Express.hr)