Foto: Shutterstock

Bolnice pune ljudi s opekotinama

BEDA SVE VEĆA: Izgoreli grejući se na sveće

Većini pacijenata isključena je struja, pa su prostorije utopljavali paleći krpe i papire. Ima i onih koji su zaspali s cigaretom, priča izvor Kurira iz KCS

Društvo
> 00:00h

Uboga sirotinja koja nema da plati struju sve više strada u požarima pokušavajući da se ugreje u ovim ledenim danima, a kao gorivo koriste zapaljene krpe, sveće ili različite vrste papira, saznaje Kurir. Naime, na odeljenju za opekotine Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u KCS, prema nezvaničnim informacijama, ne pamte ovoliki broj pacijenata s manje-više istim razlogom povreda. Jedva ga ugasili Većina je povređena tako što su pokušavali da se ugreju u stanu, nakon što im je zbog neplaćenih dugova isključena struja. Nekolicina je pokušavala da uštedi, pa su prostorije zagrevali svećama ili paljenjem krpa u kantama. Ima i onih koji su se pijani uspavali s upaljenom cigaretom. - Uglavnom je reč o onima koji ostanu bez struje, te se na razne načine dovijaju da se ugreju. Očigledno je da nemaju novca, pa pale sveće, plin, kartone da se ugreju, a tu malo treba da dođe do požara. Priče su sve tužnije i crnje. Jednom od pacijenata pala je sveća, on je pokušao da je ugasi i dok je to gasio, upalile su se sve krpe na njemu, jedva su ga ugasili - objašnjava izvor Kurira iz Kliničkog centra Srbije. On dodaje da je nedelja za nama bila zabrinjavajuća po broju pacijenata s opekotinama. - Dovozili su nam pacijente koji su mrtvi pijani legli da spavaju s cigaretom. U četvrtak ujutro nam je stigao muškarac N. T. (58) iz Smederevske Palanke, koji je zadobio opekotine prvog, drugog i trećeg stepena. Požar je, kako nam je rečeno, izazvao cigaretom - kaže naš sagovornik i dodaje: Mukotrpno lečenje - Imamo i mnogo beskućnika koji su, po nepisanom pravilu, alkoholičari. Da bi se ugrejali, pale kartone. Ne treba mnogo da se u takvim situacijama strada. Kada nam dovedu njih i kada ih izlečimo, niko ih neće, pa onda neretko budemo i dom za beskućnike. Naš sagovornik iz KCS i ukazuje da opekotine zahtevaju dugotrajno i mukotrpno lečenje, koje opet košta sve građane Srbije. Iz Kliničkog centra juče nisu mogli da nam daju zvaničan komentar ovim povodom.

Crna statistika DEVET STRADALIH U Beogradu je od početka godine bilo devet požara sa smrtnim ishodom, poslednji među njima bio je na Belim vodama, na Čukarici, kada je život izgubila starija muška osoba.

JELENA RAFAILOVIĆ