Foto: Shutterstock

Otkrivamo mehanizam prodaje naših fudbalera

KRIMINAL U FUDBALU: Valjaju srpske igrače kao robu

Fudbaleri preko menadžera Pinija Zahavija prodavani kiparskom klubu Apolon, a većina njih nije ni zakoračila u Limasol, već su za mnogo veće pare preprodavani finansijski jačim klubovima

Fudbal
> 00:00h

Srpski fudbaleri prodavani su ili pozajmljivani kiparskom klubu Apolon iz Limasol, a da većina njih nikad nije ni kročila na Kipar, a kamoli odigrala jedan, makar i prijateljski meč za ovaj klub. Ipak, to nije smetalo Kipranima da na srpskim igračima zarade milione. Sve ovo potkrepljeno je dokazima koji su otkriveni tokom rada na projektu „Fudbal liks“, koji je pokrenuo nemački magazin Špigl, a u čijem radu su učestvovali i novinari „Adrija medija grupe“. Tokom istrage odnosa između srpskih klubova i kiparskog Apolona došlo se do imena petorice igrača iz Srbije, a to su Mijat Gaćinović, Nikola Maksimović, Nikola Aksentijević, Marko Pavlovski i Luka Jović, a svi oni su imali ugovore s menadžerskom agencijom „Lijan sport“. Vlasnik ove agencije je izraelski agent Pinhas Pini Zahavi, nekadašnji sportski novinar, koji je stvorio moćnu mrežu advokata, posrednika, fudbalskih zvaničnika, političara i ofšor kompanija i tako postao svojevrsni fudbalski oligarh. Prema nekim dokumentima, Zahavi ima udeo u vlasničkoj strukturi Apolona, ali ni on niti predsednik kluba Nikos Kirzis nisu odgovorili na pitanja koja su im dostavljena tokom naše istrage. Tu su još Nemac Fali Ramadani, kao i nekadašnji golman Partizana Nikola Damjanac, koji je inače zet generalnog direktora Crvene zvezde i nekadašnjeg predsednika OFK Beograda Zvezdana Terzića. Opširnije o srpskim klubovima i igračima koji su upleteni u „Fudbal liks“ objaviće u novom broju mesečnik Njuzvik Srbija, koji će biti u prodaji od 29. decembra. SUMNJIVA PREČICA DO BOGATSTVA / Ovi igrači su preprodavani preko Apolona Mijat Gaćinović Apolon je 3. avgusta 2015. kupio fudbalera Vojvodine Mijata Gaćinovića tako što je za 1,25 miliona evra otkupio prava na njega od dve kompanije iz Delavera (SAD) i Montreala (Kanada), da bi već 11. avgusta bio prodat nemačkom Ajntrahtu za identičnu sumu. Prema tom ugovoru, ukoliko bude pozajmljen ili prodat, nemačka strana ima obavezu da Apolonu plati naknadu u visini polovine iznosa. Ajntraht ne može da proda igrača za manje od 2,5 milion evra bez pismene saglasnosti Apolona, Gaćinović ostaje pod kontrolom Kiprana i Apolon može da nadgleda kako će i gde Ajntraht da ga proda. - Ne bih da pričam o tome i takvim stvarima, ali nisam odradio ništa s Apolonom - kaže Gaćinović.

Nikola Maksimović Trenutno najplaćeniji srpski fudbaler, koji je iz Torina prešao u Napoli za 29 miliona evra posle samo šest meseci provedenih u Crvenoj zvezdi, prodat je Apolonu za milion evra. Njemu je bilo dopušteno da ostane u Zvezdi pod uslovom da tokom prelaznog roka januara 2013. godine bude prebačen u Apolon, ali ovo se desilo samo na papiru. Upitan da li je ikad bio na Kipru, Maksimović je odgovorio: - O tome više ne pričam i nema potrebe da se vraćam na to.

Luka Jović Verovatno jedan od najtalentovanijih igrača s ove liste rođen je 23. decembra 1997. i sa 16 godina bio je najmlađi učesnik večitog derbija. Crvena zvezda je 25. januara 2015. prodala 70 procenata njegovih ekonomskih prava Apolonu, i to pod izgovorom da im je novac neophodan za funkcionisanje kluba, a igrač je nastavio da igra za crveno-bele. U dokumentima o transferu koji su zavedeni u FIFA navodi se da je Jović u portugalsku Benfiku došao kao igrač Apolona, kojem je pripalo 6,65 miliona evra, dok je Zvezda dobila oko dva miliona.

Nikola Aksentijević Nikola Aksentijević je tokom boravka u Partizanu bio proglašen za zvezdu u usponu, a odatle je u avgustu 2012. prešao u holandski Vitese. Tako glasi zvanična verzija, a istina je nešto drugačija. On je 27. avgusta 2012. tajno potpisao četvorogodišnji ugovor sa Apolonom. Kiparski klub je Partizanu ponudio 1,8 miliona evra za ovaj transfer. Samo 48 sati kasnije on je otišao u Vitese, a iznos tog ugovora nije poznat. Nakon dve sezone provedene u Holandiji Aksentijević je pozajmljen Partizanu, a zatim OFK Beograd, a u leto 2015. godine otišao je u Muskron.

K. Radulović