Foto: Damir Dervišagić, Profimedia

Protest jedinice iz Kule

RASPAKIVANJE HOBOTNICE ZLA! BIVŠI DIREKTOR BIA TVRDI: Nebojša Čović bio iza POBUNE JSO!

Nekadašnji šef SDB svedočio na sudu da je bivši potpredsednik vlade komadantu Žandarmerije Goranu Radosavljeviću Guriju diktirao pismo podrške „beretkama“

Politika
> 20:58h

Nebojša Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) pružao je podršku pobuni Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001, što je, ocenjuju savremenici, i bio uvod u atentat na premijera Zorana Đinđića. Da je Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) pružao podršku jedinici čiji su neki od pripadnika kasnije i uhapšeni za ubistvo Đinđića, otkrio je Goran Petrović, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, pred Specijalnim sudom 2005. u procesu za ubistvo premijera. Objašnjavajući šta je mislio pod tim da su neki lideri DOS tajno pružili podršku pobuni „crvenih beretki“, Goran Petrović je rekao: - Prilikom jednog mog susreta sa Sretenom Lukićem, tokom pobune, došao je i Goran Radosavljević Guri, komandant Žandarmerije. Doneo je neki papir, a kad smo ga pročitali, Lukić i ja smo ostali zaprepašćeni. To je bilo pismo podrške pripadnicima JSO od Žandarmerije. Guri je rekao da su mu to saopštenje izdiktirali Dragoljub Mićunović i Nebojša Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki).

O povezanosti Čovića (saradnika „zemunaca“ zvanog Ćoki) i JSO u tom prelomnom trenutku govorio je i Čedomir Jovanović, lider LDP, na suđenju u predmetu pobuna JSO 2013. godine. Jovanović je kazao da je napravljen spisak ljudi iz Žandarmerije koji su podržali JSO, ali da su Nebojša Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) i Dragoljub Mićunović zabranili da se taj spisak pojavi u javnosti. Dragoljub Mićunović je poručio da Petrović „laže“, te da je to jedini njegov komentar i prekinuo vezu, dok je Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) preko SMS poručio da su sve to neistine, zbog kojih ćemo se sresti na sudu. - To je još jedna od vaših laži koje plasirate u javnost već nekoliko dana. Sve to ćemo razjasniti na sudu - poručio je Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki). Na isto to pitanje, on je, nekoliko godina ranije, doduše besno, odgovorio voditelju B92. - To što ste sada pročitali (šta je rekao Goran Petrović) demantovao je i Goran Radosavljević zvani Guri i Dragoljub Mićunović. Ja se uopšte nisam upuštao u demant, jer mi je odavno jasno šta gospodin Petrović i kako gospodin Petrović radi i šta je radio u Službi državne bezbednosti - poručio je tada Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki).

Naoružani do zuba HAMERI I DUGE CEVI KOD SAVA CENTRA Jedinica za specijalne operacije 2001. otkazala je poslušnost nadređenim u MUP. Povukla je sve pripadnike jedinice u kasarnu u Kuli, isključila sve telefonske veze kasarne sa starešinama i spoljnim svetom i oduzela pripadnicima Jedinice mobilne telefone. Povukli su svoje pripadnike iz obezbeđenja zaštićenih ličnosti i pod punim naoružanjem, sa 24 borbena vozila, hamera, zaposeli deo auto-puta kod Sava centra u Beogradu. Oni su, uz pretnju upotrebe sile, ispostavili zahtev da Skupština donese zakon o saradnji s Tribunalom, zahtev da se smeni tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, kao i načelnik SDB Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović.