Foto: Dragana Udovičić

Voja Brajović ulazi u nove borbe

NEBRIGA ZA KULTURU: Glumci žive na rubu egzistencije

Potrebne su nam donacije. Samostalnim umetnicima je najteže, a nama je Fond solidarnosti prazan, rekao je glumac

Pop kultura
> 00:00h

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije u naredne tri godine, kako je izglasano početkom meseca, ostaće Vojislav Brajović, a on za Kurir govori o daljim planovima i borbi za samostalne umetnike.

- Nastojaćemo da održimo što češće kontakte s upravnicima svih pozorišta u Srbiji. Očuvanjem kulturnih ustanova štitimo naše umetnike. Njihovu kuću - kaže Brajović. On ističe da je glavni problem na koji ubuduće moraju da se koncentrišu stanje samostalnih umetnika.

- Oni su u najtežem položaju i nije ni čudo što je zbog njih toliko polemike ovih dana. Moramo nešto preduzeti, a na to treba da obrati pažnju država, koja ne sme da dozvoli da budu na rubu egzistencije. Najstrašnije je što nam je Fond solidarnosti potpuno prazan. Skoro je nemoguće naći donatore za lek koji je našim umetnicima preko potreban. Ovo je i poziv ustanovama i privatnicima da pomognu - kaže Voja. On ističe da je neophodna scena za samostalne umetnike.

- Potrebna nam je scena i za samostalno izvođenje predstava naših samostalnih umetnika, kao i za gostovanja pozorišta iz unutrašnjosti, a u tu svrhu bi mogao poslužiti UK „Vuk“. Inicirali smo i podizanje spomenika glumcu na Cvetnom trgu, predstoji nam priprema za veliki jubilej (sto godina udruženja), ali i rad na što većoj „sabornosti“ naših članova - ističe Brajović. U UK „Vuk Karadžić“ sinoć je održana predstava „Ožalošćena porodica“. Sudbinu Nušićevih likova u svoje ruke uzeli su slepi i slabovidi glumci, a sve to u aranžmanu dramaturga Snežane Gnjidić i Tatjane Žarković, samostalnih dramskih umetnica.

- Mnogo mi je žao što nisam mogao da prisustvujem jer sam bio na snimanju. Ovo je jedan od najdragocenijih projekata koji je urađen u poslednje vreme. Vrlo je važno da pružimo podršku tim divnim ljudima koji su i pored hendikepa odlučili da se posvete glumi. Mona Cukić