Foto: Shutterstock

Ko može biti energetski povlašćen kupac

(KURIR TV) BESPLATNI STRUJA I GAS: Ako zarađujete manje od 32.000 i trošite manje od 1.625 kWh

Pravo da aplicira za 250 besplatnih kilovata ili kubika u Srbiji zasad ima čak 200.000 domaćinstava

Društvo
> 00:00h

Oko 200.000 domaćinstava, koliko ih, prema procenama, ima pravo na besplatnu struju i gas, već sada mogu Centru za socijalni rad u svojoj opštini da podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca u 2017. Pored ukupnih mesečnih prihoda, uslov za dobijanje besplatnih energenata je i da domaćinstvo nema u vlasništvu drugu nekretninu osim stana u kojem živi, a koji po površini ispunjava uslove iz Uredbe o energetski ugroženom kupcu.

Sve više prijava - S obzirom na to da se u decembru podnose zahtevi za 2017. godinu, pozivamo sve koji su ovo pravo koristili u 2016. godini, kao i one pojedince ili porodice koje su korisnici novčane socijalne pomoći, dečjeg dodatka, najnižih penzija, nezaposlene i uopšte porodice s najnižim prihodima da podnesu zahtev organu lokalne samouprave, nadležnom za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta. Broj domaćinstava koja ostvaruju pravo ugroženog kupca se povećava svakog meseca i naši planovi su da do kraja 2017. godine pravo ostvari preko 85.000 domaćinstava - kaže za Kurir Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu energetike. Rokovi Pravo na sticanje statusa ugroženog kupca neće moći da steknu domaćinstva koja nemilice troše energente. Zahtevi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca mogu se podneti tokom cele naredne godine, pa oni koji ne stignu da tokom decembra prikupe sve dokumente mogu to učiniti kasnije. Centar za socijalni rad ima rok od 30 dana da donese odluku da li zahtev domaćinstva ispunjava tražene uslove. Domaćinstva koja dobiju negativan odgovor mogu u roku od 15 dana da se žale Ministarstvu energetike.

POTREBNA DOKUMENTACIJA - Zahtev za besplatnu struju ili gas Centru za socijalni rad u mestu prebivališta - Dokaz o prebivalištu za sve članove domaćinstva (foto-kopija lične karte, izvod iz mat. knjige rođenih i izjava dva svedoka u opštini) - Dokaz o ukupnim mesečnim primanjima - Uverenje za decu da su na redovnom školovanju - Za nezaposlene uverenje iz Nacionalne službe za zapošljavanje - Dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i rođenja o posedovanju nepokretnosti i prihodima od njih - Uverenje o porezu na imovinu iz Uprave javnih prihoda iz mesta rođenja i mesta prebivališta - Poslednji račun za struju ili gas - Ugovor o zakupu ili odluka suda ako osoba nije vlasnik stana

ZA KORISNIKE NOVČANE POMOĆI - Zahtev Centru za socijalni rad - Rešenje nadležnog organa o novčanoj pomoći ili dečjem dodatku - Poslednji račun za struju ili gas

Sezona KAD SE UMANJUJU RAČUNI Domaćinstvima koja dobiju besplatan gas računi će biti umanjivani za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar, dok će onima koji koriste struju računi biti umanjivani tokom cele godine.

SLAVICA TOMČIĆ