Foto: Nada Harminc

Revizori o poslovanju i budžetu za 2015.

ANARHIJA U SUBOTICI: Funkcioneri povećali sebi plate za 40 odsto suprotno zakonu!

Suprotno zakonu, rasle zarade gradonačelnika i njegovih ljudi, a šefu budžetske inspekcije zbog nepravilnog koeficijenta isplaćeno 657.000 dinara više

Srbija
> 00:00h

Iako je veoma često prethodni gradonačelnik u obraćanju javnosti govorio o štednji i smanjenom trošenju iz subotičkog budžeta, tokom prošle godine i mandata prethodne vlasti Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je za plate funkcionera, razne nadoknade i socijalne doprinose 376 zaposlenih i imenovanih lica potrošeno 123,4 miliona dinara. Upravni inspektor Upravnog inspektorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu upozorio je na taj iznos sredinom prošle godine rukovodstvo Grada, pa su već nakon tri sedmice koeficijenti za plate ispravljeni. Međutim, izveštaj revizora ukazuje da su već naredne sedmice, 19. juna 2015, na sledećoj sednici Gradskog veća, koeficijenti ponovo vraćeni, kao i zarade, koje su ostale povećane. Tako je, kako stoji u izveštaju revizora, bivšem gradonačelniku i članovima veća isplaćeno 6.861.000 dinara više nego što zakon propisuje, jer su im plate uvećane od 25 do 40 odsto. Pojedinim funkcionerima je isplaćeno pola miliona dinara više nego što je zakonom predviđeno, a samo gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća iz budžeta su za plate zahvatili 4,9 miliona dinara, jer su njima zarade najviše i povećane, i do 40 odsto, navodi se u izveštaju revizora. U izveštaju revizora se kaže da je i šefu budžetske inspekcije zbog nepravilnog koeficijenta isplaćeno 657.000 dinara više. Iz budžeta je ukupno 99,9 miliona dinara potrošeno na zarade zaposlenih u Gradskoj upravi, a raspon nedozvoljenog uvećanja za zaposlene iznosio je od 10 do 35 odsto. Zaposlenih u Gradskoj upravi, inače, ima koliko i radnika u fabrici „Sever“ (oko 360 ljudi), nekadašnjem gigantu, koji je pre privatizacije imao desetostruko više radnika.

Ko je sve dobio povišicu DELILI ŠAKOM I KAPOM Nezakonita povećanja zarada evidentirana su i u drugim gradskim službama, od Kancelarije za mlade i Pravobranilaštva do Zoo-vrta, predškolske ustanove „Naša radost“, Gradske biblioteke, Muzeja, Dečjeg pozorišta i drugih ustanova u Subotici.

NADA HARMINC