Foto: Shutterstock

Recept

NAPRAVITE BEZGLUTENSKU POGAČU: Hleb bez glutena na vašem intolerantnom meniju

U Srbiji od celijakije ili hronične gastroenterološke bolesti intolerancije na gluten boluje oko 100.000 ljudi. Ali pretpostavlja se da je broj mnogo veći od toga, jer nekima nije još postavljena dijagnoza

Žena
> 23:10h

S obzirom na to da bolesnici ne smeju jesti pšenicu, raž i zob od čega se pravi većina industrijskog hleba, donosimo vam ukusnu alternativu – bezglutensku pogaču.

Sastojci: 230 grama mešanog brašna od pirinča i kukuruza, 2 dcl jogurta bez laktoze, 1 dcl maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo, semenke lana, suncokreta, susama i crnog kima, 1 jaje, so po želji.

Priprema:

1. Od brašna, jogurta, praška za pecivo, soli i jajeta napravite testo koji izgledom podseća na nešto deblju pizzu. Pustite ga da malo odstoji.

2. Posudu namastite maslinovim uljem pa u nju prebacite testo. Preko vrha posipajte semenke lana, susama, suncokreta i crnog kima.

3. Pogaču stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 15 minuta. Poslužite toplu. Prijatno! Najčešći simptomi intolerancije na gluten

Nadutost, bolovi u trbušnoj duplji, umor, iscrpljenost, neuromuskulatorni poremećaj, pa čak i psihički poremećaji. Kod dece su oni najvidljiviji, a manifestuju se i kroz povraćanje i retku stolicu, gubitak na težini i slabost.

Gde se sve skriva gluten?

Gluten je sastavni deo čak 70% svih industrijskih proizvedenih namirnica, a može se skrivati i u hrani koja ne sadrži gluten, ali je kontaminirana u toku proizvodnje druge hrane u istoj fabrici. Glutena ima i u nekim lekovima, lepku na markama, ili čak ružu za usne.

(pasarella.rs)