Šta, bre, čekate

Država tone, a vlade nema

Srbija se suočava sa sve većim ekonomskim problemima, a političari još nisu uspeli da se dogovore o sastavu buduće vlade

Politika
> 17:06h

BEOGRAD - Briga njih! Demokrate i socijalisti, sa svojim koalicionim partnerima, odmah nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora najavili su da će se brzo dogovoriti o sastavu budućeg kabineta u Nemanjinoj 11. Iako je od tog trenutka prošlo mesec dana, vlade nema ni na vidiku.

Država isplaćuje penzije i plate iz budžeta, evro raste, dinar pada, najavljuju se poskupljenja, ali dogovora o rasporedu sedenja u novoj srpskoj vladi još nema. Kurir je akterima srpske političke scene postavio isto pitanje: Kada će biti vlada formirana? Iz DS nismo dobili odgovor. Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina učestvovaće u formiranju nove parlamentarne većine i vlade Srbije, saopštio je DS sinoć, posle dogovora sa SDA.

U SPS očekuju da stvari budu jasnije nakon razgovora predsednika sa svim strankama, dok u partiji Čedomira Jovanovića (LDP) kažu da su načelan dogovor sa DS postigli, ali da je sve na SPS. - Tačno je da sam razgovarao s Vučićem, koji nas je pozvao na razgovore. Zadovoljan sam što je ta stranka tolerantnija nego pre. Ipak, nije SPS moneta za potkusurivanje. Počeli smo razgovore sa DS i ako ne bude uspeha, tek onda ćemo razgovarati s drugima - rekao je Dačić i dodao da će vlada sigurno biti formirana što pre, „ali sigurno nisu u pitanju dani, već nedelje i meseci“.

SNS je juče bio kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića na razgovorima o budućoj vladi. - Predlažemo vladu od 12 ministarstava, bržu i efikasniju administraciju, uštede od 600 miliona evra kao rezultat primene zakona o javnim nabavkama. Razgovaraćemo sa SPS, a naš kandidat je Jorgovanka Tabaković. Ako ne žele da razgovaraju, neka kažu - istakao je Vučić.

Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija, kaže za naš list da bi bilo najbolje ako bi se vlada formirala do kraja meseca.

- Ako se dogovaraju o konsenzusu u vezi sa ključnim ciljevima - evrointegracije, političke i ekonomske reforme - nije bitno da li ćemo čekati koji dan duže. Ako je u pitanju politička trgovina, loše je i dan da čekamo - kaže on.

G. Raković - S. Mališić

Kurir pita: Kada će vlada biti formirana?

Čedomir Jovanović, LDP Načelni razgovori sa DS su završeni. Od SPS zavisi da li će učestvovati u proevropskoj vladi.

Jelena Trivan, DS Potpred-sednica DS nije odgovarala na pozive i poruke novinara Kurira.

Aleksandar Vučić, SNS Tek ćemo razgovarati sa SPS.

Slavica Đukić Dejanović, SPS Ne znam šta se dešava, niti učestvujem u pregovorima. Moja projekcija je da do kraja juna možemo da imamo vladu.

Ovako to rade Hrvati U Hrvatskoj su parlamentarni izbori održani 4. decembra 2011. Nova vlada je izglasana 23. decembra, dakle, posle 19 dana.

Šta su juče radili DS - Nije bilo zabeleženih javnih aktivnosti o formiranju vlade SNS - Razgovarali s predsednikom Srbije SPS - Samo potrvdili da su razgovarali s LDP