Teror direktora Agencije za kontrolu letenja

Nikola Stankov me je oterao na „Goli otok”

Kao doktor tehničkih nauka, morao sam da lepim nalepnice na vrata u Centru za obuku u Surčinu, priča Nikola Žegarac

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Kao Tito. Oterao me je na „Goli otok” (tako zaposleni zovu Centar za obuku u Surčinu pošto im je tamo kretanje ograničeno, prim. aut.), gde sam kao doktor tehničkih nauka morao da lepim nalepnice na vrata i brojim stolove i stolice, a slao me je i na prisilni rad od 90 dana u Crnu Goru - priča dr Nikola Žegarac, šef odseka za energetiku, klimatizaciju i motorna vozila Agencije za kontrolu letenja, o šefovanju Nikole Stankova, državnog direktora s najvećom zaradom u Srbiji.

Žegarac kaže da je na „Golom otoku” kopirao raznu dokumentaciju od nastanka školskog centra do danas, čak je i pokojnicima morao da otvori dosijee za školovanje i obuku, što je trajalo deset meseci, a onda je sve to uradio u elektronskoj verziji.

Inače, on je bio oficir u Vojsci Jugoslavije do 1996, kad je prešao u Agenciju. Problemi su počeli 2002, posle dolaska Stankova na mesto direktora, a nakon devet godina maltretiranja, maja prošle godine dobio je otkaz kao tehnološki višak.

- Stankov je mislio da sam odgovoran za tekstove o malverzacijama u Agenciji koji su se pojavili u medijima. Premešten sam u sektor oblasne kontrole letenja, smanjena mi je plata, smenjen sam s funkcije i poslat u Centar za obuku, zatim u Crnu Goru na službeni put od tri meseca - navodi Žegarac, koji je autor više od 40 naučnih radova i primenjenih patenata.

On ističe da Stankova nije zaustavilo ni to što je dobio presudu da je nezakonito poslat u Crnu Goru, pošto nije mogao da bude na službenom putu duže od mesec dana. Sličnu sudbinu doživeo je i Dušan Golouskoković, koji je premešten iz Kraljeva u Vršac.

U Agenciji su nam rekli da ćemo odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem dobiti danas. (Nastaviće se)

Doktora Žegarca terali da broji stolice

Inspektorat: Agencija je kažnjena - Agencija nije postupila po rešenju inspektora rada u kojem se nalaže da zaposlenog vrati na rad, pa je novembra 2011. kažnjena sa 20.000 dinara. Iznos nije isplatila pa je februara 2012. kažnjena sa još 20.000. Ako Agencija ne izvrši rešenje, pokreće se prekršajni postupak - navodi se u Inspektoratu za rad.Reč je, kako nezvanično saznajemo, o radniku koji je doživeo udes.