Foto: Fonet/AP

TURSKI ZVANIČNIK: Ubica ruskog ambasadora nije delovao sam!

Turski policajac koji je ubio ruskog ambasadora u Ankari verovatno nije delovao sam, rekao je danas visoki turski zvaničnik, dok istražitelji obe zemlje tragaju za detaljima koji bi mogli da ukažu na to ko stoji iza ubistva.

Planeta
> 08:38h

Ruski istražitelji pregledali su danas galeriju u glavnom gradu Turske Ankari gde je ambasadora Andreja Karlova juče uveče ubio policajac Mevlut Mert Altintaš. Dvadesetdvogodišnji napadač, pripadnik policije za suzbijanje demonstracija u Ankari, uzvikivao je parole o sirijskom gradu Alepu kada je ubio ambasdora.

Turski visoki državni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime opisao je ubistvo kao "potpuno profesionalno" i da to "nije akcija jednog čoveka" i rekao da je napad dobro isplaniran.

Turske vlasti do sada nisu objavile nikakve informacije o istrazi niti spekulacije o mogućem motivu ubice. Turska policija je privela sedam ljudi povezanih s napadačem, njegove roditelje, sestru, još tri rodjaka i njegovog cimera u Ankari, navela je turska agencija Anadolija.

Prema navodima agencije, Altintaš je uzeo odsustvo sa posla i 14. decembra rezervisao sobu u hotelu blizu izložbenog centra. Stigao je u hotel u ponedeljak. Policija je pretražila hotelsku sobu koja je kasnije zapečaćena.

Telo ubijenog ruskog ambasadora Karlova odvezeno je danas avionom za Moskvu, a na aerodromu u Ankari je organizovana ceremonija ispraćaja posmrtnih ostataka ambasadora kojoj su prisustvovali turski zvaničnici i diplomate.

"Ambasador Karlov postao je večni simbol tursko-ruskog prijateljstva", rekao je turski vicepremijer Turgul Turkeš na ceremoniji.

Turska i Rusija, koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, obećale su da ovo ubistvo neće poremetiti napore da poboljšaju odnose. Ubistvo ambasadora usledilo je posle višednevnih protesta u Turskoj zbog podrške Moskve sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i ruske uloge u bombardovanju pobunjeničkih kvartova sirijskog grada Alepa. I ubica ambasadora je uzvikivao parole da se ne zaboravi Alep dok je pucao u njega.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlug Čavušoglu je rekao na ranije zakazanom sastanku o Siriji u Moskvi zajedno sa njegovim kolegama iz Rusije i Irana da će Turska i Rusija raditi zajedno da utvrde ko stoji iza tog "gnusnog terorističkog napada".

NOVI DETALJI O ATENTATORU NA RUSKOG AMBASADORA: Ubica radio u obezbeđenju ruske ambasade u Ankari!

(VIDEO) ISPOVEST ČOVEKA KOME SU PRED OČIMA UBILI RUSKOG AMBASADORA: Pucao mu je u leđa, pa ga overio

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) TERORISTU (22) STIGLA KAZNA Turski policajci izrešetali ubicu ruskog ambasadora!