Foto: Zoran Vranješević

Marginalizovani mališani

SRAMOTA U KRAGUJEVCU: Deca ometena u razvoju smrzavaju se u učionicama

Zbog dotrajalosti stare montažne zgrade škole „Vukašin Marković“, deca sa posebnim potrebama provode i po osam sati dnevno u hladnim prostorijama

Srbija
> 00:00h

Đaci koji pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje dece sa posebnim potrebama „Vukašin Marković“ u Kragujevcu smrzavaju se u ovim ledenim decembarskim danima! Istini za volju, grejanja ima, ali se usled dotrajalosti starog montažnog školskog objekta toplotna energija rasipa. Temperatura u školi jedva dostiže petnaestak stepeni, i to tek oko podneva! - Što u nastavi, što u boravku, deca provode oko osam sati dnevno u hladnim prostorijama, što dodatno narušava njihovo ionako teško zdravstveno stanje. Nadležni godinama obećavaju izgradnju nove škole, ali još uvek je sve na predizbornim obećanjima. Ako ima novca za pevaljke i starlete po trgovima, valjda treba da ima i za ovu jadnu i napaćenu decu bez budućnosti - kaže jedan roditelj.

Škola... Montažnoj zgradi odavno istekao rok trajanja

U školi ne negiraju problem. - Montažna zgrada naše škole izgrađena je sedamdesetih godina prošlog veka. Jednostavno, pojelo ju je vreme. Plafoni su popucali, stolarija se rasušila, prozori ne dihtuju, pa se toplota rasipa. Mi činimo sve što možemo. Od školskih sredstava krpimo rupe, na prozore lepimo izolacionu traku - kaže za Kurir dr Tatjana Simić, direktorka škole. - Hteli smo da menjamo drvenu stolariju PVC prozorima, ali je Ministarstvo energetike to odbilo kao neefikasan potez, pošto je zgrada naše škole montažna. Jedino rešenje je izgradnja novog betonskog objekta, koji bi bio rađen po važećim energetskim standardima - kaže dr Simić, koja dodaje da je i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić pre neki dan sugerisao ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da je problem škole „Vukašin Marković“ prioritetan za rešavanje. Deo škole namenjen za osnovno obrazovanje pohađa 98 đaka sa mentalnom retardacijom, koji mahom potiču iz socijalno ugroženih porodica.

Zasad bez pomoći DIREKTORKA NEMA DONATORA - Volju da nam pomogne još prošle godine pokazala je Fondacija „Dragica Nikolić“. Međutim, kako smo informisani, fondacija supruge predsednika još ne uspeva da pronađe kompanije koje bi svojim donacijama pomogle izgradnju nove školske zgrade - kaže dr Simić.