Foto: Reuters

Nova funkcija

BAN KI-MUN PREDSEDNIK JUŽNE KOREJE? Želim da se potpuno posvetim svojoj zemlji

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je da je spreman da se potpuno posveti svojoj zemlji, što je protumačeno kao dosad najsnažniji signal da će se sledeće godine kandidovati za predsednika Južne Koreje.

Planeta
> 12:12h

Ban je rekao da neće "štedeti sebe" ako je njegovo znanje potrebno za razvoj zemlje i pomoć njenim građanima, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

"Ako ono što sam naučio, video i osetio tokom moje 10-godišnje službe kao generalni sekretar UN može pomoći napretku Južne Koreje, spreman sam da se posebno posvetim tome", rekao je Ban sinoć na oproštajnom sastanku s južnokorejskim novinarima u Njujorku.

Mada Ban, koji je ranije bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje, nije jasno izneo nameru da se uključi u predsedničku trku, njegovo ime se razmatralo u vladajućoj partiji, navodi Jonhap, dodajući da komentatori predvidjaju da će se uključiti u političke aktivnosti kada mu istekne drugi petogodišnji mandat za UN na kraju godine.

"Odlučiću (da li da se kandidujem za predsednika) pošto se sastanem s gradjanima i saslušam njihova mišljenja. Najvažnija su mišljenja gradjana", rekao je Ban.

Južnokorejski parlament izglasao je početkom meseca opoziv predsednice Park Geun-hje, čime se suspenduju njena izvršna ovlašćenja zbog velikog korupcionaškog skandala. Ustavni sud zemlje sada treba formalno da razreši Park Geun-hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsedničkih ovlašćenja. Sud ima rok 180 dana da odluči.

U Seulu su više od mesec dana organizovani protesti na kojima je traženo da predsednice podnese ostavku zbog optužbi da je omogućila svojoj savetnici i prijateljici Čoi Su-sil da, iako nije imala zvaničnu funkciju, koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je kontrolisala.