Foto: Profimedia

Alarmantna situacija!

UGROŽENA SIGURNOST PODATAKA! Hakeri kradu informacije sa telefona na osnovu zvukova koje proizvodi!

Da li ste znali da vaš telefon može biti hakovan samo na osnovu zvukova koje proizvodi?

Tech
> 00:00h

Iako vrlo ilegalno, hakovanje i hakere gotovo svi doživljavamo kao ljude u mračnim sobama koji komplikovanim kodovima ruše svetsku berzu i slično. Međutim, život nije holivudski film, a hakeri su i te kako napredniji i inovatnivniji nego što mislimo.

Istraživači koji su zaduženi za tehnološku sigurnost su nedavno demonstrirali da je moguće hakovati podatke sa vašeg kompjutera i/ili mobilnog uređaja samo na osnovu zvuka koji proizvodi hard drajv. Dakle, ne postoji način da vi ulovite krivca. Bar ne, bez adekvatne zaštite.

Foto: Printscreen

Takozvana "filtracija diska", kako se ovaj metod zove, radi tako što snima, prevodi i interpretira zvuke i pauze koje mi svojim čulima ne možemo ni da percipiramo. Svakako, za sve postoji lek, jer je igra hakera i kontra-hakera bezgranična, tako da postoje određene komunikacione aplikacije (poput Biocoded-a) koje štite vaše poverljive i/ili intimne informacije.

Srećom, filtracija diska trenutno nije preterano efikasna jer potencijalni lovac na informacije mora biti relativno blizu vašem uređaju, a protok podataka je znatno spor, ali je svakako alarmantno to što ovakav metod uopšte postoji, jer je neizbežno da će se unaprediti u najkraćem roku.