Foto: Beta/Milan Obradović

Velike tenzije

IVANIĆ: SARAJEVO NAPRAVILO PROBLEM Ništa od sastanka Sarajevo-Beograd-Zagreb!

Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, nezadovoljan je činjenicom da u ovoj godini nije realizovana poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

Poseta predsednika Nikolića BiH je bila planirana mnogo ranije, ali je otkazana zbog hapšenja Nasera Orića po poternici Srbije. Njemu se sada sudi u BiH, a optužen je za ratni zločin nad Srbima.

Ivaniću zato saradnja u regionu ne izgleda dobro.

Podseća na zategnute odnose BiH i Srbije, a posebno bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Nikolića i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Dok se tu nešto ne reši mislim da će odnosi i dalje biti ovako hladni. Prvi korak u tom smislu treba da se dogodi iz Sarajeva. Zato što su problemi i nastali zbog poteza koji su došli iz Sarajeva", naveo je Ivanić u intervjuu za Fenu.

Napomenuo je da su trenutno loši odnosi Srbije i Hrvatske, ali BiH i Hrvatske, uz ocenu da ovakvog stepena zategnutosti nije bilo najmanje 10 ili 12 godina.

Foto: Zorana Jevtić

Zato je, kaže, i predložio trilateralni sastanak zvaničnika triju zemalja da bi se razgovaralo o tim stvarima.

"Međutim, nisam naišao na pozitivne signale na tu inicijativu i kada nemate pozitivne signale onda ne možete dalje insistirati. Sada sam "zamrzao" tu priču o eventualnom trojnom sastanku na relaciji Sarajevo-Beograd-Zagreb", objasnio je Ivanić.

(Tanjug)