Foto: Fonet

Godinu dana rada

PRIHVATNI CENTAR ZA MIGRANTE: Kroz Adaševce prošlo 700.000 izbeglica

Većina bi da ode u Nemačku, ali suočeni su sa činjenicom da je Mađarska za njih praktično potpuno zatvorila granicu

Srbija
> 00:00h

Kroz prihvatni centar u Adaševcima kod Šida za nešto više od godinu dana prošlo je više od 700.000 migranata, najveći broj u vreme dok je funkcionisala balkanska izbeglička ruta. U nekadašnjem motelu u Adaševcima sada se nalazi više od 1.000 migranata, od kojih je polovina mlađa od 18 godina. Stigli su iz petnaestak zemalja - Avganistana, Iraka, Šri Lanke, Pakistana, Irana, Sirije, Konga, Etiopije, Bangladeša i sa Kube, izjavio je za Fonet koordinator tog centra Dragan Velimirović. I smeštaj i hrana U Adaševcima su im obezbeđeni smeštaj, tri obroka dnevno, uključujući dva topla obroka, medicinsku zaštitu tokom 24 sata i posebnu brigu za decu i trudnice. Deci smo osigurali i neku vrstu neformalnog školovanja, učenje engleskog i nemačkog jezika.

Ukupna površina prihvatnog centra je 6.000 kvadratnih metara, sa dva zidana objekta i pet velikih šatora. Žene i deca su uglavnom smešteni u zidane objekte. Migranti u Adaševcima borave po nekoliko meseci. Većini je želja odlazak u Nemačku, ali suočeni su sa činjenicom da je Mađarska za njih praktično potpuno zatvorila granicu. Tridesettrogodišnji Mohana Krišnan iz Šri Lanke je krenuo pre osam meseci i, preko Dubaija, Irana, Turske, Grčke i Makedonije, stigao u Adaševce pre mesec i po dana. Svako ima svoju priču Krišnan tvrdi da je diplomirao elektroniku i komunikacije i da njegov brat živi u Nemačkoj već šest godina, ali da ne zna da li će i kako stići do te zemlje. Kao osnovnu teškoću migranti pominju zimu i hladne šatore. Četrdesetogodišnji Muhamed Kan kaže da je vodoinstalater i električar i da je 12 godina radio na građevinama u Saudijskoj Arabiji, ali da je, kad se vratio u Pakistan, „imao problema“ i sa talibanima i sa vladom. Kan zato, posle godinu dana na putu i četiri meseca provedena u Adaševcima, želi u neku evropsku zemlju, „gde bi bio zaštićen i mogao da nađe posao“.

Mladi DOSADNO IM Šesnaestogodišnji Milad Nuri je iz Irana, ali poreklom je iz Avganistana. I on želi u Nemačku, pošto tamo ima strica i očeve prijatelje, pa u toj zemlji može da se obrazuje i radi. - U Adaševcima je loše za tinejdžere, jer nam je dosadno, nemamo šta da radimo, želimo bilo kakav posao - ocenio je Nuri.

Ekipa Kurira