Foto: Fonet/Ilustracija

produžena potera

POMERILI GRANICE: Policija CG moći će da goni osumnjičene i na teritoriji Albanije i obrnuto!

PODGORICA - Podgorica i Tirana potpisaće sporazum koji će pripadnicima policije omogućiti da uđu i do 10 kilometara u albansku, odnosno crnogorsku teritoriju radi potere za osumnjičenim osobama koje se terete za neke krivično delo.

Crna Gora
> 00:00h

Pozivajući se na policijske crnogorski mediji prenose da je okvirni sporazum, koji tek treba da bude formalizovan, postignut na dvodnevnom seminaru koji je u organizaciji OEBS-a održan u Albaniji prošle sedmice.

Njemu su prisustvovali starešine i službenici granične policije, ali i inspektori i starešine kriminalne policije sa obe strane.U okviru seminara održana je i praktična vežba na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, uz prisutvo policije, tužioca i inspektora, pišu Dnevne novine.

Na potrebu za uspostavljanje ovakvog sporazuma ukazale su sve učestalije situacije u kojima počinioci krivičnih dela, najčešće na graničnim prelazima, izbegavaju pravdu bekstvom u teritoriju druge zemlje. Takav slučaj dogodio se pre nekoliko meseci u mestu Barlaj u blizini granice Crne Gore sa Albanijom, kada je domaća policija pronašla oko 34 kilograma droge skank, koju su odbacila dvojica albanskih državljana, nakon čega su pobegla u svoju državu.

“Nakon izdatog naređenja policijskih službenika da se zaustave, ova dva lica su odbacila oba džakai udaljila se u pravu Albanije”, saopštila je tada policija. Naknadnim veštačenjima je utvrđeno da je u džakovima ukupno bilo oko 34 kilograma skanka.

Gotovo identična situacija dogodila se i sredinom marta, kada su službenici regionalnog centra granične policije, Odeljenja granične bezbednosti Tuzi zaplenili na području karaule Jagoda, u blizini granice sa Albanijom 10 kilograma skanka. Počinilac je, naime, primetivši policijske službenike od sebe odbacio drogu i pobegao na teritoriju Albanije, gde domaća policija nema ingerencije.