Foto: Damir Dervišagić

Sećanje

PETAR KRALJ ŽIVI U LEGENDI: Otvorena izložba fotografija o velikanu!

Zašto nekog mora da nema da bismo mu rekli lepu reč. Fali samo on da mu kažemo da je veliki, rekao je Caci

Beograd
> 23:48h

Muzej pozorišne umetnosti Srbije bio je sinoć mali da primi poštovaoce lika i dela Petra Kralja, koji su došli da pogledaju izložbu njegovih fotografija.

Branka Veselinović i Renata Ulmanski

Kustos Aleksandra Milošević prikazala je njegove pozorišne uloge i uloge na radiju - od Hamleta preko Kralja Ibija do Džejmsa iz „Dugog putovanja u noć“. Glumac Ateljea 212 i osnivač pozorišta Ras preminuo je pre pet godina, a o njemu su govorili njegovi prijatelji Predrag Bajčetić i Milan Caci Mihailović.

- O Petru Kralju treba praviti naučne radove i referate, a televizije bi mogle da repriziraju njegove pozorišne predstave, filmove i serije. Glumci žive samo kroz legendu. Napisao sam jedan tekst o njemu pre 32 godine, nakon pogledane njegove predstave „Maksim Crnojević“. Stvarao je uloge načinom glume koji nismo poznavali. Igrao je usplahireno, a tiho i doživljeno. Tragediju je nosio sa sobom, a nije pokazivao da pati - rekao je Predrag Bajčetić.

Zlata Numanagić

Izložbu je umesto Svetlane Bojković, koja je zbog bolesti bila sprečena da prisustvuje, otvorio Milan Caci Mihailović.

Predrag Bajčetić

- Ostajemo zadivljeni pred galerijom likova koje smo gledali. Stalno je kasnio. Čekam da se i ovog trena pojavi na vratima i izgovori čuvenu rečenicu kao kad bi ulazio u Atelje 212: „Je li otkazano?“ Zašto nekog mora da nema da bismo mu rekli lepu reč. Ovde fali samo on, Pera Kralj, da mu lice kažemo da je veliki i hvala - rekao je Caci. Među prvima da pogledaju radove došli su Ana Sofrenović, Zlata Numanagić i drugi...

Milan Caci Mihailović

Voleo kafanu SEDAM DANA SLAVILI ROĐENJE Petar Kralj najviše je voleo da provodi vreme u bifeu Ateljea 212, ali i da se druži s glumcima van scene.- Slavili smo rođenje naše dece po sedam dana. I u čuvenom bifeu bismo dočekali jutro - objasnio je Caci.

Ljubomir Radanov