Uvode i seriju novih kovanica

10 GODINA EVRA U SLOVENIJI: Veće cene, ali plate i trgovina cvetaju!

Otkako je Slovenija pre 10 godina prešla na evropsku jedinstvenu valutu, evro, cene su porasle u proseku za 20 odsto, ali su statističari izračunali da je mesečna neto plata porasla čak više, za 30 procenata, izveštava državna slovenačka novinska agencija STA.

Region
> 18:22h

Uvođenje evra je omogućilo lakše poređenje cena s drugim zemljama evrozone, a u prvih nekoliko godina je takođe doprinelo povećanju cena, objavljeno je u nedavnom izveštaju slovenačkog Zavoda za statistiku.

Izmedu 2006. i 2015. godine, cene u Sloveniji, merene harmonizovanim indeksom potrošačkih cena koji je mera EU, porasle su u proseku za 20,2 procenta, u poređenju sa prosekom od 15,2 odsto u evrozoni.

Cene pojedine robe i usluga su značajno skočile - primera radi, šoljica kafe u kafićima je poskupela 48 odsto, pivo 42 odsto, a šišanje u frizerskom salonu za žene 29 procenata.

"Šoljica kafe koštala je u proseku 81 cent 2006. godine, a prošle godine čak 1,20 evra. S prosečnom mesečnom platom u 2006. godini moglo je da se kupi 955 šoljica kafe u kafiću, a u 2015. godini samo 844", prema izveštaju objavljenom krajem ove godine.

U prve dve godine posle uvođenja evra (2007.), Slovenija je zabeležila najvišu stopu inflacije u evrozoni, ali se trend promenio prošle godine kada je zemlja registrovala deflaciju od 0,8 procenata.

S druge strane, evro je doprineo smanjenju kamatnih stopa. Harmonizovana dugoročna kamatna stopa za potrebe procene konvergencije pala je sa 4,23 odsto s početka 2007. na 1,61 procenat na kraju 2015. godine.

Jedinstvena valuta je takođe eliminisala troškove kursa i rizika, poboljšala integraciju finansijskih tržišta, olakšala pristup kapitalu, kao i međunarodnu saradnju.

Sve je to imalo pozitivne efekte na obim spoljne trgovine i investicije, kao i na povećanje broja stranih turista i broja slovenačkih turista u inostranstvu.

Između 2006. i 2015. godine, slovenački robni izvoz porastao je za 41 odsto, a uvoz za 27 procenata, turističke posete su skočile za 58 odsto, a noćenja za 34 procenta.

FOTO: Shutterstock

Prosečna mesečna neto plata porasla je za 31 odsto, a bruto domaći proizvod po stanovniku za 19 procenata, naveo je statistički zavod u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

Slovenija će obeležiti 10. godišnjicu uvođenja evra posebnom serijom kovanica sa motivom deset lasta.

(Tanjug)