Foto: Ap

prihvaćena tužba

SUD U MOSKVI: U Ukrajini se 2014. desio državni udar!

MOSKVA - Sud u Moskvi prihvatio je tužbu bivšeg ukrajinskog poslanika Vladimira Olejnika u kojoj se smena proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča proglašava državnim udarom

Planeta
> 11:18h

Okolnosti su ubedljivo dokazane brojnim činjenicima koje je prikupio sud. Te činjenice odražavaju otvoreno kršenje zakona Ukrajine što je dovelo do državno udara", navodi se u presudi.

Sud je ocenio da je dužnost ruskog pravosudnog sistema da proceni događaje u Ukrajini. U oceni suda se navodi da su SAD i Evropska unija podržale neustavni udar u Ukrajini što je dovelo do podela u društvu i izbijanja oružanog sukoba.

Ruski sud je naveo i da je jedan od važnih činilaca u presudi bilo učešće naoružanih nacionalističkih organizacija u smeni režima u Ukrajini.

"Postoje ekstremističke grupe u Ukrajini koje su deo moći i proganjaju ljude na osnovu socijalne i ideološke mržnje", navodi se u presudi.

Sud je naveo da je državni udar u Ukrajini bio osnova za prisajedinjenje Krima i Sevastopolja Rusiji. "U vezi s dogadjajima u Ukrajini, stanovnici Krima i Sevastoplja, osećajući duhovnu vezu s narodima Rusije, u skladu s medjunarodnim pravom su održali referendum o ujedinjenju s Rusijom", naveo je sud.

Janukovič je svrgnut u februaru 2014. posle masovnih protesta zbog njegove odluke krajem 2013. da ne potpiše sporazum s EU. Rusija je uz obrazloženje da štiti rusko govoreće stanovništvo od ukrajinskog nacionalizma, u martu prisajedinila poluostrvo Krim, a potom i podržala proruske pobunjenike u istočnim regionima u Ukrajini.