Foto: Printscreen YouTube/Россия 24

Veto u najavi

DŽABA SU TROŠILI PAPIR: Rusija protiv predloga sankcija Siriji u UN

BEJRUT - Predložena rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja predviđa sankcije Siriji zbog korišćenja hemijskog oružja, neprihvatljiva je za Moskvu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Planeta
> 00:00h

Rezolucija, koju pripremaju Britanija i Francuska, a u koju je AP imao uvid, predviđa sankcije pojedincima, organizacijama i kompanijama koje su navodno umešane u napade hemijskim oružjem, ali predviđa i zabranu prodaje helikoptera Siriji.

Rjabkov je za rusku novinsku agenciju Tass rekao da je ta rezolucija "kategorički neprihvatljiva" za Rusiju, koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

"Upozoravamo ih da ne pokušavaju da rasplamsaju napetosti u Savetu bezbednosti UN, jer to neće proći", rekao je on i ukazao na neophodnost sardnje u uklanjanju pretnje upotrebom hemijskog oružja, umesto što se to pitanje koristi za politički pritisak na Damask.

"U protekloj godini, Rusija je ponudila predlog nacrta konvencije o o borbi protiv hemijskog i biiološkog terorizma. Potrebno je da sledimo taj put, umesto što nastojanja da se iskoristi ova situacija za jacannje poliltičkog pritiska na Damask ", istakao je on.