Foto: REUTERS 7 Feb 2016

Ozbiljno upozorenje

NETANJAHU ZAPRETIO NOVOM ZELANDU: Ako glasate za rezoluciju UN, to će značiti objavu rata!

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uoči glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji protiv jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji rekao je novozelandskom šefu diplomatije Mariju Mekaliju da Izrael zaganje za tu rezoluciju smatra objavi rata.

Planeta
> 00:00h

Novi Zeland je zajedno sa Senegalom, Malezijom i Venecuelom predvodio nastojanja da se prošlog petka glasa o rezoluciji, pošto je Egipat dan ranije odustao od takvog poteza.

Netanjahu je u telefonskom razgovoru s Mekalijem nekoliko sati pre glasanja o rezoluciji rekao da je to skandalozna odluka, preneo je izraelski list Harec.

"Ako nastavite da promovišete tu rezoluciju, s naše tačke gledišta to će biti objava rata. To će narušiti odnose i biće posledica. Mi ćemo opozvati našeg ambasadora u Jerusalim", rekao je Netanjahu prema navodima zapadnih diplomata.

Tog petka je visoki izraelski zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova najpre pozvao novozelandskog ambasadora u Izraelu Džonatana Kura i upozorio ga da bi Izrael u znak odgovora mogao zatvoriti ambasadu u Velingtonu.

Netanjahuov poziv Mekaliju posle toga bio je poslednji pokušaj da se glasanje spreči ili bar odloži i dobije na vremenu. Neimenovane zapadne diplomate kažu da je razgovor bio oštar i vrlo napet i da je Netanjahu pretio i da takvim pretnjama nema presedana u odnosima izmedju Izraela i neke zemlje Zapada, naveo je Harec.

Makali se nije povinovao, tvrdeći da rezolucija potvrdjuje politiku njegove zemlje.

"To je skandalozna odluka. Ja zahtevam da je ne podržite i ne promovišete", rekao je Netanjahu.

Novozelandski ministar spoljnih poslova je pre mesec dana posetio Izrael i tada je Netanjahu bio sasvim drugačiji, prijatan i prijateljski i pričao kako Izrael širi odnose u regionu, Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Mekali mu je govorio o rezoluciji koju njegova zemlja namerava da promoviše. Medjutim, to je bila mnogo blaža i umerenija verzija od one usvojene u petak. Novi Zeland se zalagao za zamrzavanje izgradnje u naseljima, ali i zamrzavanje palestinskih koraka u Medjunarodno krivičnom sudu u Hagu i pozvao na direktne pregovore bez preduslova, za šta se zalaže i Izrael.