Foto: Zorana Jevtić

Predsednik OKS odlazi srećan i zadovoljan

VLADE DIVAC NA ZAVRŠNOJ SVEČANOSTI OKS: Ispisane nove stranice istorije sporta, hvala svima!

Odlazeći pedsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je da su 2016. godine ispisane nove stranice istorije srpskog sporta, posle osvajanja osam medalja na Igrama u Rio de Žaneiru.

Ostali sportovi
> 00:00h

"Ispraćamo godinu u kojoj su sportisti ispisali nove stranice istorije sporta naše zemlje. Uz sve velike uspehe na medjunarodnim takmičenjima, ovu godinu obeležilo je osam sjajnih medalja, koje su olimpijci osvojili na Igrama u Riju", rekao je Divac na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Divac je čestitao na uspesima svim sportistima i njihovim trenerima, koji su medaljama zemlju učinili ponosnom, a posebno osvajačima odličja iz Rija.

"Svaka olimpijska godina je puna iznenađenja. Zajedno smo prošli kroz ovaj olimpijski ciklus, zajedno se borili, tugovali i radovali uspesima. Tako je bilo i u Riju", kazao je Divac.

Olimpijci su u Riju osvojili dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje, a prvi čovek OKS-a je rekao da su oni "jedinstvom, hrabrošću, borbenošću i veštinom" napravili podvig i izborili visoko 32. mesto u ukupnom plasmanu.

"Najveći trijumf naših olimpijaca ogleda se u tome što su u borbi za odličja bili jedan tim koji je dao sve od sebe za zajednički cilj, da Srbiji donese medalju više. Ponosni smo na tim koji nas je predstavljao u Riju", rekao je on.Divac je naveo da je iza Srbije ne samo odlična godina, već čitav olimpijski ciklus, pošto je osvojeno duplo više medalja nego pre četiri godine u Londonu.

Ukupan broj odličja sa olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava u prethodnom ciklusu bio je 75 medalja, prethodni u Londonu je bio 55, a u Pekingu 24.

"Ovi rezultati nisu došli slučajno. Uveren sam da je napredak došao kao rezultat odredjenog sistema vrednosti i rada koji smo uspostavili u OKS. Kada sam pre osam godina došao na čelo ove kuće, sa svojim saradnicima sam insistirao na tome da se održi kontinuitet i zadrži sve što je bilo dobro u radu naših prethodnika, a da sa druge strane unapredimo one segmente za koje smo smatrali da je to potrebno", rekao je Divac.

Prema njegovim rečima, OKS je nastojao i uspeo da izgradi sistem rada, funkcionisanja i finansiranja sportskih programa. On je izrazio uverenje da bi tako postavljen sistem dao rezultate i van sporta.

"Kontinuitet, transparentnost, kriterijumi, vrednovanje rezultata i direktno finansiranje stvorili su ambijent stabilnosti u kojem su sportisti i njihovi treneri mogli rasterećeno da se okrenu svojim zadacima", rekao je Divac.

On je naveo da sportisti, zahvaljujući sistemu koji su prepoznali i drugi, uživaju veliku podršku državnog vrha i građana.

"Zadovoljan sam realizovanim u ovom olimpijskom ciklusu. OKS je stabilna, moderna i jaka institucija koja ima svoje jasno mesto i u domaćem i u medjunarodnim okvirima", dodao je on.

Divac je zahvalio saradnicima, ministarstvu omladine i sporta i svim kompanijama koje su ulagale, a najviše sportistima.

"Bez vaših rezultata, osećaj ne bi bio isti. OKS se prethodnih godina trudio da bude vaš servis, da vam obezbedi sve uslove za trening i pripreme, a vi ste nam to vratili na najbolji mogući način, osvojenim medaljama", rekao je Divac sportistima.

Divac je svima poželeo srećnu i uspešnu 2017. godinu i početak novog olimpijskog ciklusa, koji će se završiti na Igrama u Tokiju 2020. godine.