Foto: AP

Kontramere

MOSKVA UZVRAĆA UDARAC: Lavrov predložio Putinu da protera 35 američkih diplomata iz Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predložilo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da deportuje 31 zaposlenog u američkoj ambasadi i četvoro zaposlenih u američkom konzulatu u Sankt Peterburgu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Planeta
> 00:00h

"Odlazeća američka administracija Baraka Obame optužila je Rusiju za sve smrtne grehe pokušavajući da nas okrivi za propast svojih spoljopolitičkih inicijativa,kao što znate, neutemeljeno optužujući Rusiju da se mešaa u američku kampanju na nacionalnom nivou", rekao je Lavrov novinarima.

"Rusko ministarstvo spoljnih poslova je zajedno sa kolegama iz drugih ministarstava predložilo predsedniku Rusije da proglasi ’personama non grata‘ 31 zaposlenog u ambasadi SAD u Moskvi i četvoro diplomata iz Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu“, rekao je on. Osim toga, Lavrov je rekao da je predloženo da se zabrani Amerikancima da koriste svoju vilu u Serebrjanom Boru u Moskvi i skladište u Ulici Dorožna.

Rusija neće ostaviti bez odgovora nove američke sankcija, ponovio je Lavrov.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak uvele nove sankcije protiv ruskih obaveštajnih službi, nekih kompanija i pojedinaca, optužujući ih za pokušaj uticanja na izborne rezultate i najavile proterivanje 35 diplomata koje predsednik Barak Obama naziva "agentima ruske obaveštajne službe". Američki lider nije pružio nikakve dokaze za ove tvrdnje.

"Maniri američke administracije su očigledni. U jednom i u drugom slučaju vile su predviđene da bi se deca tokom zimskog raspusta odmarala: tamo se tradicionalno održavaju kampovi i ove vile su proglašene špijunskim gnezdima koliko sam shvatio iz saopštenja američke administracije. Mi, naravno, ne možemo da ostavimo ove ispade bez odgovora. Reciprocitet je zakon diplomatije i međunarodnih odnosa", istakao je Lavrov.