Foto: Anadolija

stižu debeli minusi

SIBIRSKA ZIMA OD ČETVRTKA: Temperature u BiH padaju i do -30!

Vrlo hladna vazdušna masa sa područja Evroazije doneće nad zapadni deo Balkana izuzetno niske temperature od 14 do čak 19 stepeni niže od prosečnih vrednosti za mesec januar.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

Ovaj prodor hladnoće biće jedan od najjačih koji je u Bosni i Hercegovini zabeležen još od čuvene sibirske zime iz februara 2005. godine. Ono što je neobično je da će Bosna i Hercegovina i Srbijom biće najhladniji deo evropskog kontinenta u periodu od 5. do 9. januara.

Studen će biti gotovo ekstremna, ali će srećom kratko trajati. Početak ekstremno hladnog talasa očekuje se u četvrtak, 5. januara kada ćemo doći pod uticaj ciklona u južnom Jadranu koji će zbog svoje blizine doneti manje snežne padavine . Zbog razlika između pritisaka, uspostavit će se gradijent pritisaka i bit će umereno vetrovito u većem delu zemlje. Od četvrtka do petka uveče očekuje se dodatnih 5 do 15 santimetara snega. U petak uveče će nastupiti razvedravanje, a onda slede ekstremni minusi.

U temperaturnom polju, nalazićemo se pod veoma hladnim vazduhom koji će strujati sa severoistoka Evrope. Jačih minusa neće biti pošteđena ni Hercegovina. Iako će već u četvrtak temperature padati do -15 stepeni, a danju jedva prelaziti -7, u noći s četvrtka na petak stiže dodatno zahlađenje sa severa, a temperature padale do čak -22 stepena, a danju čak vrlo lahko ostajale i u dvocifrenom minusu, konkretno na oko -10 ili -11 stepeni. No vrhunac stiže u noći sa petka na subotu kada bi, kako uz razvedravanje, tako i uz sneg na tlu, ionako niske temperature dodatno pale.

U velikom delu BIH u prvim satima subote očekuju se ekstremno niske vrijednosti, pa bi stoga u Sarajevu ona mogla varirati između -22 i -23 stepena, a na planinama taj broj bi mogao lagano skliznuti i ispod -26. Da ne govorimo o Pešterskom platou na kojem se gotovo sigurno može očekivati i do -30 stepeni.

U Hercegovini temperature bi mogle ići i do -12. Iako će subota doneti oštre minuse i temperature do -20, u prvim satima subote na nedelju sa zapada počeće da stiže nešto topliji vazduh koji će do jutra povisiti temperature, i biće znatno toplije, pa se u nedelju ujutro očekuje "vrlo toplih" -9 stepni. Kraj debilih minusa očekuje u ponedjeljak kada bi temperatura tokom dana mogla konačno da dostigne pozitivan predznak.