Foto: Printscreen I Rojters

Ruven rivlin odlučan

IZRAELSKI PREDSEDNIK NEĆE NI DA ČUJE ZA ŠTRAHEA: Rivlin zabranio kontakte svojim zvaničnicima sa FPÖ

BEČ - U jednom razgovoru sa predstavnicima izraelske kulturne zajednice u Beču predsednik Izraela Ruven Rivlin, jasno je naglasio da ne toleriše bilo kakve saveze sa ekstremno desničarskim partijama pa ni sa FPÖ.

Austrija
> 00:00h

Predsednik Jevrejske kulturne zajednice Oskar Dojč dostavio je medijima pismo od izraelskog predsednika Rivlina u kom se jasno i nedvosmisleno naglašava da državni vrh Izraela strogo zabranjuje kontakte izraelskih predstavnika sa desničarskim partijama i grupama, koje su prožete antisemitizmom, negiraju Holokaust, verske običaje i promovišu mržnju i netoleranciju. Rivlin u pismu doddaje i da zabranjuje sastanke Jevrejskih predstavnika sa takvim grupacijama.

Jedan od primera je prema njegovim rečima „privatna“ poseta šefa FPÖ Hanc Kristijan Štrahea Izraelu u aprilu 2016 , tokom koje je posetio svetski memorijalni centar posvećen sećanju na žrtve Holokausta Yad Cashem . Zatim je u novembru, pred same predsedničke izbore na adresu dvojice bivših izraelskih političara stigao poziv iz FPÖ da učestvuju na jednoj raspravi na temu „da li smo naučili nešto iz istorije? Novi antisemitizam u Evropi“

„Veoma sam zadovoljan načinom na koji predsednik Izraela izražava stav jevrejskog naroda“, rekao je Dojč, koji već duže vreme prati kako članovi Jevrejske zajednice u Beču i Jevrejske zajednice širom Evrope, bivaju vrbovane da stupe u kontakte sa nacionalističkim i populističkim političarima, kao i obrnuto. Tako se Austrijski FPÖ već neko vreme intenzivno trudi da ostvari kontakte sa Izraelom.

Tada je Norbert Hofer poručio „ mi ćemo svojim aktivnostima pokazati da smo prijatelji Izraelu.“ Veliki broj Jevreja je ovu izjavu doživeo kao licemernu, jer je FPÖ kroz istoriju provodila antisemitsku i rasističku politiku i ništa nisu preuzeli da tu istoriju promene.

„FPÖ funkcioneri se nisu distancirali od istorije a žele dobre odnose i kontakte sa Jevrejima , to je dvostruka igra i nije verodostojna“ , objasnio je predstavnik Jevrejske kulturne zajednice u Beču , Deutsch. Izrael je jasno prepoznao ove igre , te je tako predsednik izjavio je Rivlin i dodao „ Moj stav je veoma jasan, i ja nikada neću pružiti podršku takvim partijama ili grupama.“

K.A.