Božićna priča

NEOBIČAN HOBI POLICAJCA: Skine značku pa rezbari ikone!

Pavle Rakonjac, pripadnik interventne jedinice iz Stare Pazove, četiri godine pravi duboreze i izrađuje gusle

Društvo
> 15:32h

BEOGRAD - Postoji stereotip da se pripadnici MUP bave isključivo policijskim poslom, ali u njihovim redovima ima onih koji u sportu beleže odlične rezultate ili su dobri muzičari, pisci, umetnici... Jedan od njih je Pavle Rakonjac, policajac interventne jedinice iz Stare Pazove, koji ima neobičan hobi, on se u slobodno vreme bavi rezbarenjem ikona i gusli.

Oslobađa se stresa - Vaspitavan sam u duhu pravoslavlja, pa je moj prvi duborez bila ikona Svetog Nikole, slave koju slavimo, a nakon nje ređale su se jedna za drugom... Shvatio sam da smo kao narod uspavani i da više težimo materijalnom, a da istovremeno zaboravljamo ko smo- kaže Rakonjac, koji se poslednje četiri godine bavi duborezom.

Umetnost... Pavlove ikone svetaca u duborezu

On objašnjava da voli svoj posao, a da mu rezbarenje pomaže da se oslobodi stresa koji se nakupi tokom napornog radnog dana. - Verujem da je biti policajac častan, viteški i težak posao. Kada dođem kući, svega ima u glavi. Rezbarenje drveta mi pomaže da saberem misli, da sve to izbacim iz sebe, da se opustim i da sutradan na posao odem hladne glave - kroz osmeh kaže sagovornik Kurira.

U uniformi... Pavle Rakonjac

Prvo parče drveta za rad obezbedio mu je otac, koji se bavi tapetarskim radovima, a s vremenom je otkrio da je orahovo drvo najbolje. - Ono je tvrdo i teško za rezbarenje, ali s druge strane ne puca, jer dešavalo se da radim i da drvo pukne - objašnjava Rakonjac.

Srpski grb za druga Naš sagovornik kaže da duboreze poklanja prijateljima. - Uglavnom znam ko koju slavu slavi i tog sveca radim. Primera radi, ovo sam uradio prijatelju kome su vera i tradicija sve - objašnjava Rakonjac dok nam pokazuje duborez na kome je prelepo izrezbaren srpski grb. Pavle je otac dvojice dečaka, a pre nego što je počeo da se bavi duborezom, aktivno je igrao fudbal.

Jelena Rafailović

Šef je zadovoljan PAVLE JE MNOGO OPUŠTENIJI S Pavlom smo posetili i policijsku stanicu u Staroj Pazovi, koja je pripada Policijskoj upravi Sremska Mitrovica, i razgovarali sa načelnikom i njegovim šefom Zoranom Lazićem. - Najbitnije je da policajac na poslu bude koncentrisan na ono što radi i ono što služba od njega traži, jer je reč o poslu koji sa sobom nosi rizike i probleme. Razlika između onih kolega koji imaju hobi i onih koji nemaju je velika. Ko god da je našao način da se opusti i oslobodi stresa opušteniji je na poslu i mnogo više daje službi - rekao je Lazić i dodao da među policajcima imaju i majstore borilačkih veština.

Poklon iz „Štarka“ PAKETIĆI ZA DECU Uoči Nove godine, Kurir je zahvaljujući „Štarku“ za decu policajca Pavla Rakonjca pripremio dva paketića. Međutim, dečaci u vreme naše posete nisu bili kod kuće, pa je tata preuzeo paketiće umesto njih.

Pozitivne promene OSTAVIO CIGARETE Policajac Rakonjac objašnjava da nije bio svestan koliko duborez može da smiri čoveka i da je doživeo i neke promene tokom rada. - Jedna od pozitivnijih stvari je ta što sam ostavio cigarete. Bio sam pušač, a prestao sam ih kad sam shvatio da mi većina cigareta bukvalno izgori. Zapalim cigaretu i udubim se u rad i ona izgori u piksli - priznaje kroz osmeh policajac.