Foto: Printscreen Mercurynews.com

posle godina suše

KALIFORNIJU ČEKA KATASTROFA DECENIJE: Nebeska reka preti da ih potopi!

Najgora kišna oluja u poslednjih deset godina obrušiće se tokom vikenda na Kaliforniju i uz velike bujice koje tu američku saveznu državu pogađaju od početka zime mogla bi da predstavlja prekretnicu posle šest godina rekordne suše.

Planeta
> 00:00h

Meteorološke službe upozorile su da će se prava "atmosferska reka" obrušiti na ovu veliku državu na američkom zapadu. Očekuje se da će 36 sati neprekidne kiše i snežnih padavina u "Golden Stejtu" gde je nebo proteklih šest godina bilo neumoljivo suvo.

"Oluja decenije? Da, radi se upravo o tome", rekao je Endi Morin, hidrolog Nacionalne meteorološke službe. Stanovnici Kalifornije koji već dve godine imaju restrikciju u potrošnji vode pripremaju se sada za "potop" i suočavanje sa visokim vodostajima, klizištima, rušenjem stabala i lavinama.

Posebno su ugrožena područja koja su zahvatili požari zadnjih godina, gde je vegetacija nestala pa je gola zemlja. Lokalne i savezne vlasti moraće da nadgledaju brane na nekim vodenim tokovima, postavljaju džakove sa peskom za odbranu od poplava i evakuišu opasne zone.

Očekuju se veliki zastoji u saobraćaju i delomično zatvaranje autoputeva. "Atmosferska reka" zahvatiće i Oregon, severno od Kalifornije i delomično Nevadu.

Decembar je već bio izrazito vlažan, a brzaci u planinama severne Kalifornije, ključni za snabdevanje vodom cele države, dostigli su čak 30-godišnji rekord.

"Bujice premašuju istorijski prosek, na putu smo rekordne godine ako kiša i sneg nastave toliko da padaju", ističe Dag Karlson, portparol kalifornijskog odeljenja za vodene izvore.