Foto: Profimedia

Ugrožena vrsta morskih sisara

PROMENIO BUDUĆNOST SVOJE VRSTE Uginula orka Tilikum koja je šokirala svet kada je ubila svog trenera

Zvaničnici američkog akvarijuma “Si vorld” (Sea World) saopštili su da je uginuo Tilikum, mužjak orke koji je 2010. godine ubio svog trenera i bio glavni junak dokumentarnog filma koji je promenio stav javnosti o držanju kitova ubica u zarobljeništvu.

Zanimljivosti
> 19:36h

Uzrok smrti kita nije poznat, ali je planirana obdukcija. Kako se navodi u saopštenju zabavnog parka “Si vorld” u Orlandu, 36-godišnji Tilikum je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i upornu i komplikovanu infekciju pluća.

Tilikum je promenio budućnost orki, ugrožene vrste morskih sisara u zarobljeništvu. Javnost se šokirala kada je on 2010. godine tokom predstave u “Si vorldu” pred nekoliko hiljada gledalaca ubio ženu-trenera Doun Brenšo. Usred nastupa on je zgrabio Brenšo za ruku, svukao je sa platforme, potopio je i držao je pod vodom dok se nije udavila.

Tri godine kasnije na festivalu “Sandens” prikazan je dokumentarni film o životu Tilikuma, uhvaćenog pre oko 25 godina kod obale Islanda, i nastradale dreserke. Film “Blekfiš” (Blackfish) preispituje da li mučan život tih inteligentnih životinja u zarobljeništvu dovodi do povećanja agresije prema ljudima i drugim orkama.