Foto: Reuters

Sve je spremno

(FOTO) SATELITSKI SNIMCI: Rusija rasporedila sisteme za nuklearne projektile u Siriji

Postavljanje sistema koji može biti opremljen nuklearnim projektilima omogućava Moskvi da pogodi brojne mete na Bliskom istoku.

Planeta
> 00:00h

Izraelska firma iSi, specijalizovana za satelitsku prismotru, tvrdi kako ima dokaze da je Rusija rasporedila kratkodometni sistem balističkih projektila Iskander-M u sirijskoj vojnoj bazi u Latakiji, piše Newsweek.rs. "Satelitska kamera iSi EROS B visoke rezolucije, uspela je 28. decembra da dođe do prvog dokaza o prisustvu ovog sistema u Siriji. Dva vozila koja nose Iskander se jasno vide na logističkoj lokaciji blizu severoistočnog dela piste. Ta dva elementa su najverovatnije SS-26 vozila za transport. Ova otkrića potvrdila su nekoliko prethodnih nepotvrđenih izveštaja o prisustvu iskandera u Siriji", navodi se u saopštenju firme Isi.

Russian Iskander Missiles Spotted in Syria: https://t.co/j0EqhLE45K pic.twitter.com/9Llizl2UWr

— CSIS Missile Defense (@Missile_Defense) January 9, 2017

Rusi se služe kamuflažom kako bi prikrili prisustvo projektila, a eksperti iz firme iSi pretpostavljaju da je sistem raspoređen i ispod brojnih kamuflaža širom baze. "Jaka kiša i polplave su verovatno prisilile ruse da ponovo raspoređuju ova dva elementa na lokaciji gde su primeženi od strane analitičara iz iSi", navodi izraelska firma.

Sistem 9K720 Iskander-M dometa je do 400 kilometara i nosivosti do 700 kilometara. S ontirom na performanse, sistem Iskander-M je u skladu sa ograničenjima Sporazuma o dometu nuklearnih snaga. Iskander je opremljen jednom bojevom glavom na navođenje, s preciznošću u radijusu od oko 10 metara. Od kada je sistem napravljen, s obzirom na njegov veliki potencijal za modernizaciju, Rusija kontinuirano radi na unapređivanju projektila koji su sve teži za presretanje. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Posle dve godine zvanične istrage: Čileanska vlada objavila snimak NLO (VIDEO) NEWSWEEK INTERVJU Uliks Fehmiju: Ispekao sam i glumu i hleb Stefan Gajić i Bendžamin Šafarič za NEWSWEEK: Umetnici tajlandskog sladoleda Nisu ni nastali, a već se raspali: Znate li za "raskol" u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi? Kako je Putin pobedio u poslednjoj rundi protiv Obame... Dok je Tramp aplaudirao