Foto: Fonet

Nema odustajanja

TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE: Haradinaj mora odgovarati kao komandant OVK

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine neće odustati od postupka protiv Ramuša Haradinaja sve dok sud ne utvrdi da li je odgovoran za ratne zločine, izjavio je rukovodilac Tužilaštva Milan Petro,vić.

Politika
> 16:36h

Petrović je zatražio da se kontrolišu svi postupci u svim sudovima i tužilaštvima opšte nadležnosti u Srbiji koji se odnose na pripadnike OVK.

"Kontroliše se oko 500 postupaka i u nekima je utvrđena povezanost s postupkom protiv Haradinaja koji se vodi u Tužilaštvu za ratne zločine", rekao je.

Foto: Stefan Jokić

HAPŠENJE RAMUŠA HARADINAJA: Zahtev Srbije za izručenje naredne nedelje stiže u Pariz

Nova saznanja Tužilaštvo će u najkraćem roku dostaviti Ministarstvu pravde koje će proslediti nadležnima u Francuskoj sa već postojećim materijalom protiv Haradina, koji je bio jedan od komandant OVK, Tužilaštvo za ratne zločine tereti da je odgovoran kao naredbodavac, ali i kao neposredni počinilac 63 ubistva.

MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE: Zatražžićemo izručenje Haradinaja ššto pre

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. janaura u Francuskoj po poternici Srbije i njemu je određen pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za izručenje. On je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobođen. Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

(Beta/Blic)

Bonus video