Foto: Facebook Printscreen

Brrrrrr

(FOTO) HLADNO VAM JE? Verujte, nije to ništa u odnosu na NAJHLADNIJU BEOGRADSKU ZIMU ikada!

Kada vidite kakva je bila zima u vremenima naših baka i deka, shvatićete da trenutni vremenski uslovi i nisu tako strašni.

Zanimljivosti
> 17:30h

Prema izveštajima hidrometeorologa i vestima koje ovih dana stižu iz regiona, ali i Srbije, najhladnije godišnje doba rešilo je da nam stvori ozbiljne probleme. Ipak, sve ovo dosta je daleko od najhladnijih zima koje su umele da u sneg i led bukvalno okuju srpsku prestonicu.

To je bila zima!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije čuva podatke počev od 1970. godine. Ipak, i pre toga, ostali su zapisi o snegu i ledu koji su znali da zatrpaju Beograd, a stariji sugrađani će vam reći da pamte dane kada se preko Save i Dunava moglo i peške jer su bili potpuno zaleđeni!

Ostaje zabeleženo da je zima davne 1891. godine u Srbiji bila najhladnija! Prosečna temperatura vazduha tada je bila minus 4,5 stepeni Celzijusovih.

U 20. veku, nauka beleži zimu 1928/1929 godine kada je u Beogradu prosečna temperatura bila minus 4,1 stepeni. Tada je u prestonici izmerena najniža temperatua i to od neverovatnih 25,5 stepeni ispod nule! Tada je oboren još jedan rekord - snežni pokrivač neprekidno je prekrivao Beograd tokom 41 dana, a reke su bile zaleđene puna dva meseca!

Sankama preko Save

Rečni saobraćaj bio je sasvim paralisan, a brodovi koji su se našli u vodi ostali su zarobljeni mesecima. Led na Savi bio je toliko debeo da se sa jedne strane moglo prelaziti na drugu peške ili, još bolje, sankama sa upregnutim konjima.

(Dnevno)