Foto: Shutterstock

Saveti

(FOTO) OVO POVRĆE JE IZVOR ZDRAVLJA: Jedite ga što više ove zime, ali i tokom cele godine

Svi znamo da je cvekla zdrava, ali jeste li se ikada zapitale koliko je zapravo dobra za nas? Čini se kako je odgovor – jako dobra. No, osim samog ploda cvekle, njeno lišće takođe krije brojna hranjiva i lekovita svojstva za koja možda nikada niste ni čuli.

Život
> 00:00h

Cvekli njenu prepoznatljivu tamno-crvenu boju, kao i snažna antikancerogena svojstva daje sastojak antocijanin. No, osim toga, cvekla je izuzetno bogata betainom, koji joj pa daje izuzetna protivupalna svojstva, čuva naše srce, dok vitamini B1, B2, B12 i C, gvožđe, magnezijum i još brojni korisni sastojci iz cvekle naš organizam čine jakim i zdravim.

Cvekla tako reguliše cirkulaciju krvi, održava normalni nivo holesterola i pomaže kod normalnog rada jetre, a izuzetno je odlična i u borbi s anemijom i u borbi protiv starenja, jer ga usporava. Uz to, ima visok udeo antioksidansa, celuloze i pektina, a oni nam uvelike pomažu olakšati probavu.

Foto: Shutterstock

Takođe, cvekla se uvek preporučuje sportašima, zato što povećava njihovu snagu i izdržljivost njihova organizma, ali preporučuje se, naravno, i svima drugima zbog svih njenih zdravstvenih prednosti. A jesti je se može na stvarno različite načine.

Možete je jesti sirovu, skuvanu, ispečenu, ali lišće nikako ne bismo trebali bacati. S obzirom da je izuzetno bogato kalijumom i njega skuvajte zajedno sa ciklom. Jer, najnovija istraživanja su pokazala kako konzumiranje hrane bogate kalijumom, uz smanjeni unos natrijuma, umanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 21 posto.

(Net.hr)