Foto: Reuters

JEDVA ČEKA TRAMPA

ERDOGAN SE OBRUŠIO NA VOJSKU SAD: Amerika mora da prestane sa podrškom teroristima

"Da li stvarno mislite da će neko da poveruje u ovo? SAD moraju da prestanu davati legitimitet ovoj terorističkoj grupi", rekao je Erdoganov portparol

Planeta
> 00:00h

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izneo je oštre optužbe na račun Vojske SAD nakon što je sa njenog zvaničnog Tviter naloga retvitovano saopštenje kurdske alijanse u Siriji, u kojem se navodi da ona nema nikakve veze sa militantima koje se bore protiv turske države, piše Newsweek.rs. Takozvane Sirijske demokratske snage (SDF), koje su glavni američki partner u borbi protiv Islamske države u Siriji, sačinjene se, međutim, delom i od boraca iz kurdske milicije YPG.

?ref_src=twsrc%5Etfw Turska vidi YPG kao produženu ruku militantne grupe Radnička partija Kurdistana (PKK), koja već tri decenije vodi rat protiv zvanične Ankare i definisana je kao teroristička organizacija od strane SAD, EU i Turske. "SDF potvrđuje da nema nikakve veze sa PKK", navela je Centralna komanda vojske SAD na Tviteru, podelivši saopštenje SDF-a u kojem je rečeno da grupa nije deo PKK i da želi dobre odnose sa susedima, uključujući i Tursku. "Da li je ovo šala ili je @CENTCOM ostao bez zdravog razuma?", rekao je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin i dodao: "Da li stvarno mislite da će neko da poveruje u ovo? SAD moraju da prestanu davati legitimitet ovoj terorističkoj grupi".
?ref_src=twsrc%5Etfw Američka podrška YPG-u je jedno od najvećih tačaka neslaganja između Vašingtona i Ankare, koje su NATO saveznici i zajedno učestvuju u koaliciji protiv Islamske države. Turska se nada da će administracija novoizabranog predsednika Donalda Trampa "ispraviti grešku" udruživanja sa sirijsko-kurdskom milicijom YPG i borbi protiv Islamske države, istakao je turski ministar odbrane Fikri Išik. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Čudotvorne ruke doktora Mukvegea: Ovaj čovek je besplatno lečio 46.000 žrtava silovanja (FOTO)
INTERVJU Nebojša Glogovac: Politika i religija, nažalost, stanuju u istoj kući Sami i izolovani: Evo zašto su Kurdi najveće žrtve primirja u Siriji Preko 1.000 godina staro rešenje: Evo kako se Damask bori sa nestašicom vode (FOTO) Sve manje marihuane, sve više korisnika: Zašto Amsterdam zatvara kofišopove