MELEM NAŠIH BAKA
Sprski doktori ga prepisuju kao lek: Zašto treba da pijete prepečeno mleko!
Iako je medicina veoma uznapredovala, ovaj ukusni napitak i dalje važi za neprikosnoveni melem za pluća, kašalj i začepljene sinuse
> 00:00h
Sezona je gripa i prehlada, i većina ljudi trenutno ima problema sa nadraženim grlom, piše Stil. Iako ste možda već bili kod lekara, potrebno je određeno vreme da terapija počne da deluje, a vi osetite olakšanje. Ako želite da ubrzate svoj oporavak, okrenite se starom leku naših baka kojim su nam u detinjstvu lečile kašalj i bol u grlu, a koji i naši lekari i dan danas preporučuju kao pravi melem za pluća. U pitanju je prepečeno mleko. Ovaj napitak poznat je još i kao šerbet i karamel mleko, a kako god da ga zovu, svi imaju isti zaključak - ono efikasno ublažava kašalj, ubrzava sazrevanje i iskašljavanje sekreta iz grla, ublažava bol u grudima i plućima prilikom jakog kašlja i umirujuće deluje na ceo organizam. Recept: 2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli. Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mleko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri. Ostavite da se malo prohladi, pa popijte dok je još vruće. ZAŠTO TREBA DA PIJETE PREPEČENO MLEKO
Ako vam se ukus prepečenog mleka dopadne, kao što je to slučaj kod većine ljudi, možete ga piti i kada niste bolesni, jer ne može da vam naškodi. Možete da probate i da umesto šećera otopite nekoliko negro bombona - možda vam zvuči kao suluda kombinacija kada se pravi sa mlekom, ali ukus je zapravo odličan, a efekat, prema tvrdnjama mnogih, još jači nego kada je u pitanju šećer.