Srpski Indijana Džons: ovako izgleda posao arheologa u Vinči

Šta je prvo što pomislite kada vam neko kaže da je arheolog? Bilo da vam na pamet padnu velike iskopine u kojima neki ljudi četkicama skidaju sloj po sloj zemlje, ili se prvo setite avantura Indijane Džonsa, ovo zanimanje ipak ostaje misterija.

Edukacija
> 00:00h

Zbog toga smo proveli dan sa Draganom Jankovićem, arheologom i kustosom Muzeja grada Beograda, koji radi na nalazištu u Vinči već 34 godine, kako bismo iz prve ruke saznali sve tajne arheološke svakodnevice. Kako zaista izgleda ovaj posao i zbog čega je toliko intrigantan, objasnio je novinarki Tamari Matić u emisiji “Tuđim koracima”, koja se emituje na eduTV-u. Keramička posuda za put kroz vreme Arheolozi su kao detektivi koji prikupljaju dokaze, a zatim rekonstruišu ono sto se dogodilo pre više hiljada godina. Od fragmenata koje pronađu oni sastavljaju predmete, a potom otkrivaju njihovu priču i dolaze do novih saznanja o svakodnevnom životu, u ovom slučaju neolitskog čoveka. Samo jedna keramička posuda koju pronađu arheolozi može da nam posluži kao vremeplov i da nam kaže sve što nas zanima o ljudima koji su na prostoru Vinče živeli pre 7.000 godina: šta su jeli, kako su pravili posuđe, pa čak i kako su se oblačili i sa kim su trgovali. Dragan Janković je i sam pronašao mnoge predmete, a kao i njegove kolege, on već na prvi pogled može da nam kaže kojoj kulturi oni pripadaju.

Najuzbudljiviji deo: iskopavanja

Dragan kaže da najuzbudljiviji i najdinamičniji deo njegovog posla predstavljaju izlazak na teren i iskopavanja. Za to je potrebna velika stručnost i pedantnost, jer arheolozi nisu samo u potrazi za predmetima, već za svim podacima koje oni mogu da nam otkriju. Zbog toga se čitav proces dokumentuje snimcima, fotografijama i crtežima. “Isto kao što je forenzičaru važno da sve bude netaknuto kada on dođe, tako su i za arheologe važni svi podaci koje mogu da pronađu na licu mesta”, kaže Dragan Janković, i dodaje da je osećaj zadovoljstva pri svakom novom otkriću poseban i neponovljiv. Zbog toga je on skoro 30 godina živeo na samom nalazištu u Vinči i potpuno se posvetio svojoj arheološkoj misiji.

Krenite “Tuđim koracima” da biste pronašli svoj put O mnogim zanimanjima ne znamo ništa, ili znamo veoma malo. Za mnoge poslove ni ne znamo da su toliko interesantni ili imamo predrasude o tome kako oni u praksi funkcionišu, koliko su teški, a koliko zabavni.

Kako izgleda jedan radni dan operske pevačice, vaspitačice, veterinara ili šaptača u pozorištu? Svake subote od 20h na prvoj obrazovnoj televiziji eduTV imate priliku da se upoznate sa novim zanimanjima i zamislite sebe u nekoj od tih zanimljivih profesija. Gledajte edukativne emisije kad god poželite Edukativni TV program, kao što je emisija “Tuđim koracima”, predstavlja najbolji spoj zabave i produktivnog načina da provedete svoje slobodno vreme. Obrazovna televizija eduTV vam je omogućila veliki izbor takvih emisija na različite teme, od istorije, preko kulture, do tehnologije. Pored toga, eduTV je formirao platformu za Video on Demand, na kojoj možete pogledati novu epizodu svoje omiljene emisije kad god poželite. Sve što vam je potrebno su radoznalost i internet konekcija, i sa svakog uređaja možete pristupiti svim sadržajima u svakom trenutku. Zabavite se, steknite raznovrsna znanja uz eduTV i uživajte u novim otkrićima, kao što to rade arheolozi, ali i svi ostali koji u sebi kriju avanturistički duh.