Antalija: Mesto za savršen odmor

Turska mami turiste lepotom, bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, a najviše gostoprimstvom, jer ovde svaki gost oseća da je dobrodošao

Stil
> 00:00h

Samo dva sata leta deli nas od prelepih plaža Sredozemnog mora. Ono što prvo dočeka turiste u Turskoj jeste prizor planinskog masiva Taurus, koji se prepliće s pitomim zalivima, pa se već iz aviona ima uvid u raskoš i lepotu prirode ove zemlje. A kada sletite, očaraće vas sjajno gostoprimstvo ljubaznih domaćina. U Turskoj je svaki turista dobrodošao gost, a skromni, kulturni, nasmejani i predusretljivi Turci učiniće sve da se u svakom trenutku osećate prijatno. Ispunjenje svih želja turista garancija je da će se oni i sledeće godine vratiti i ostaviti svoj novac u njihovim hotelima. A takvih je mnogo - samo u prošloj godini ovu zemlju je posetilo više od 30 miliona ljudi iz celog sveta.

Ako odlučite da odmor provedete u nekom od luksuznih hotela duž antalijske obale, koji svake godine niču kao pečurke posle kiše, pored opcije „sve uključeno u cenu“, dobijate i mogućnost da vam deca letuju besplatno, da svako veče uživate u čarima turskog kupatila ili u nekom od prosečnih hotela s tri zvezdice.

Iako će vam možda zidine grandioznog i „Mardan palasa“, u kom noćenje košta 500 evra i gde se jede srebrnim kašikama, izazvati želju za slikanjem jer ne možete da priuštite takav luksuz, sasvim sigurno će vam u sećanju ostati urezan i obilazak Antalije i turskih autleta, gde komad odeće košta samo tri evra.

Mana ovog grada veličine Beograda je ta što se, kada krenete u obilazak, sa skoro 80 odsto stanovništva nećete sporazumeti jer ne govore nijedan strani jezik, ali ne brinite, oni su toliko vešti trgovci da će vam rukama i nogama vrlo precizno objasniti sve cene.

Zahvaljujući minibusevima zvanim dolmuši, koji se zaustavljaju kad god im mahnete, moguće je za male pare obići i „Depo“, jedan od najpoznatijih tržnih centara u ovom gradu. A ko nije ljubitelj kupovine, već na letovanje odlazi s ciljem da upozna kulturu, predele i način života, u antalijskoj regiji svakako ima šta da vidi. Tu je najviši priobalni vrh evrope Tahtali, s kojeg se, kad je vedro, pruža savršen pogled čak do Kipra, zatim grob Svetog Nikole u Demri, očuvane likijske grobnice u antičkom gradu Miri, ruševine Andrijake na plaži Čajagzi, potopljena ostrva Kekova i Simena, gde se i danas vide tragovi drevne civilizacije...

Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova

Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova

Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova