Foto: Dušan Milenković

ISKRENO

I MRTVOM ĆE ZUBE DA MI GLEDAJU: Emir Kusturica otvoreno o današnjici u svetu i na Balkanu!

Tresem se kao prut. Razmišljati o životu a ne uzimati u obzir smrt, to je malo glupo, pa ja nastojim da budem malo pametniji, radim po nekoj Andrićevoj recepturi, poručio je reditelj

Pop kultura
> 14:24h

Svet slobode, inspiracije, talenta, kulture, bez reklama, agresivnog kapitalizma, bez porobljavanja i svet slobodnih ideja, takav je svet Kustendorfa, a takav bi svet oko nas trebalo da bude, rekao je na otvaranju ministar kulture Vladan Vukosavljević. Baš u takvom maniru, bez glamura, crvenog tepiha i lažnog holivudskog sjaja, kako smo i navikli, otvoren je u subotu uveče jubilarni 10. Kustendorf. Na samom početku prikazan je film o istoriji ovog festivala, koji je evocirao sećanja na proteklih 10 godina, kada su na Mećavnik kročile najveće zvezde svetskog filma poput Džonija Depa, Džima Džarmuša i drugih. Kusturica je ovom prilikom rekao da je bilo veoma emotivno za njega da gleda, ali da je najveće pitanje šta dalje. - Problem je jer su svi veliki umetnici prošli kroz ovaj festival. Jedino rešenje je da čekamo da oni koji su ovde pobedili postanu veliki - rekao je Kusturica. Danas svi prisutni s nestrpljenjem očekuju premijeru njegovog filma „Na mliječnom putu“. - Tresem se kao prut - priznao je Kusturica i dodao: - Nešto čudno ima s tim filmom. Imao je gromoglasnu premijeru u Veneciji, neviđenu premijeru u Lisabonu, imao je tri projekcije u Londonu, po Moskvi je krenuo da igra u 400 bioskopa, a kod nas... Valjda se to u mom slučaju podrazumeva - rekao je Kusta.

Opušteno... Maja Kusturica i ministar kulture Vladan Vukosavljević

Holivud je estrada

Na samom otvaranju filipinskom reditelju Lavu Dijazu, prošlogodišnjem dobitniku venecijanskog Zlatnog lava, Kusturica je uručio tradicionalnu nagradu za buduće ostvarenje. - Kinematografija nije ono što je bila pre 10 godina, ne postoje više filmovi kakve ja radim i meni slični, zato što je te filmove Holivud oteo. Nema kompromisa između cirkusa i ozbiljnosti kao što su bili veliki američki filmovi sedamdesetih. Danas je to industrija preuzela, taj estradni deo Holivuda koji zapravo drži Vašington, i on u toj sprezi i plače i smeje se - istakao je Kusturica, osvrćući se na filmove kakvi su Dijazovi. - Na drugoj strani su filmovi koji se snimaju sa 80.000 dolara. I ti ljudi ostvare velike rezultate kao što je Lav napravio, iako mi je sinoć uz vino rekao da bi voleo da napravi film makar od dva miliona - dodao je on. Kusturica podseća da je devedesetih Njujorker proglašavao Vorhola većim umetnikom od Mikelanđela, što je, smatra, potpuna glupost jer različiti stilovi ne mogu da se porede. Vorhol i Dijaz - Vorhola se danas sećaju samo provincijalci, a s druge strane imate Dijaza, autora s Filipina, koji pravi svoje filmove po recepturi moralnih dilema koje je uspostavio Dostojevski. Zato ja verujem da će sve što vredi ostati u budućnosti kada se otvore novi prozori kroz koje kinematografija može da se gleda, a ono drugo će propasti zajedno s prolaznošću. Razmišljati o životu a ne uzimati u obzir smrt, to je malo glupo, pa ja nastojim da budem malo pametniji, i ti filmovi koje radim i svi projekti koje radim su po nekoj recepturi i Andrićevoj misli da se mrtvom vuku u zube gleda. Kod nas postoji šansa da se u poslednjoj sekundi života provališ i da sve što si radio ranije propadne u toj jednoj sekundi. Zato ja sada pokušavam da činim najbolje što mogu i najiskrenije - zaključio je reditelj.
Dobar domaćin... Lavu Dijazu profesor skida konfetu

Viržini Efira KUSTENDORF JE MESTO DOBRIH IDEJA Francuska glumica Viržini Efira bila je najveća zvezda druge večeri Kustendorfa. - Prvi put sam u Srbiji i krivo mi je što nemam vremena da ostanem duže. Kusturica je uspeo da u vreme kad su u svetu rat i nedaće napravi prostor u kojem vladaju mir i dobre ideje - rekla je umetnica koja je predstavila svoj film „U krevetu s Viktorijom“.