Foto: Promo

Radni prostor kao iz bajke

Evo kako da povećate produktivnost na poslu u tri koraka

Da li ste znali da mnoga istraživanja u oblasti psihologije pokazuju da okruženje utiče na vaš rad? Ali kakva je situacija s radnim prostorom kao što je kancelarija ili vaša radna soba kod kuće? Da li i njihov izgled utiče na vaš uspeh i produktivnost?

Edukacija
> 00:00h

Pogledajte šta sve morate da uradite ako želite da se pokažete u što boljem svetu na radnom mestu i zadivite poslodavce svojom produktivnošću, ili postignete što bolje rezultate u radu od kuće. 1. Osvetljenje je od ključnog značaja Možda ste romantik i volite prijatnu, smirujuću atmosferu kod kuće, s prigušenim svetlom, ali za visoku produktivnost potrebno je dosta svetla, i to što prirodnijeg. Osvetljenje vas održava budnim onda kada biste najradije zaspali. Ono vas tera da budete fokusirani dok stvarate. S druge strane, mračne prostorije mogu podstaći depresiju, a to je ono što vam na radnom mestu sigurno neće trebati. Ako radite u kompaniji koja se ne može pohvaliti dobrim osvetljenjem, nabavite lampu i postavite je na svoj radni sto. Ukoliko posao ipak obavljate od kuće, podignite roletne, otvorite vrata i prozore i uživajte u prirodnoj svetlosti (koja u ovim zimskim danima vrlo brzo iščezne, zato iskoristite svaki trenutak).

2. Čestim pauzama do boljih rezultata Posao od kuće je u prednosti u odnosu na bilo koji drugi posao, jer sami možete da određujete kada ćete i šta da radite, a koje vreme ćete da izdvojite za pauzu. Istraživanja pokazuju da malo svežeg vazduha može da poveća vašu produktivnost za čak 131%, piše sajt Lifehack.org. Izađite na pauzu i protegnite noge, sedite na terasu ili idite do prodavnice i natrag. Šta god da radite, svež vazduh će vam pomoći, jer ćete se vratiti na svoje radno mesto sveži i spremni za rad. Zato ne dozvolite da izgubite pauze, čak i kada ste prezauzeti poslom.

3. Vesele boje za bolje raspoloženje Boje koje nas okružuju utiču na naše raspoloženje i funkcionisanje mozga, zbog čega je njihovo biranje za radni prostor veoma važno za povećanje produktivnosti. Plava i zelena zajedno podstiču pozitivnost, dok žuta vedri optimizmom i stvara bolju koncentraciju. Ako radite od kuće, imate mnogo veći izbor da okruženje pozitivno utiče na vaš rad. Obojite zidove u boje koje vam najviše prijaju, ušarenite sto, obogatite prostoriju slikama, zasadite raznobojno cveće i prostrite tepihe zanimljivih dezena. Izboru nema kraja. Ali ukoliko vaše radno mesto ipak nije vezano za vaš dom, to ne znači da nećete moći da date lični pečat i tom radnom prostoru. Odnesite razglednice s putovanja u vašu kancelariju, okačite na zid tablu na kojoj ćete pisati pozitivne misli, donesite raznobojne notese, neobičnu šolju za kafu. Učinite sve da se i na poslu osećate kao kod kuće. Uz ova tri saveta ćete u poslu postići mnogo više nego što mislite, a uz podsticajno raspoloženje i prijatnu atmosferu ni rezultati neće izostati.