Foto: Profimedia

AFRIKA U RATU

HAOS U GAMBIJI Trupe Senegala ušle u zemlju, vojska odbila poslušnost diktatoru

Demokratski izabrani predsednik Adame Berou je položio zakletvu, a vojna intervencija koalicije zapadnoafričkih zemalja, s ciljem političke tranzicije, navodno je počela ulaskom senegalskih trupa na gambijsku teritioriju

Planeta
> 00:00h

Nakon što je parlament Gambije odobrio predsedniku Jahji Džamehu da ostane na vlasti još tri meseca uprkos poraza na izborima, zapadnoafrička zemlja polako, ali sigurno upada u haos i bezakonje, piše Newsweek.rs. Demokratski izabran predsednik Adama Barou, danas je inaugurisan u gambijskoj ambasadi u Senegalu. Istovremeno, ultimatum koji je Džamehu uputila koalicija zemalja članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) je danas istekao, i prema navodima medija, predviđena vojna intervencija je počela ulaskom senegalskih trupa na gambijsku teritioriju.

Portparol oružanih snaga Gane Kol Agrej, potvrdio je da će njegova zemlja razmestiti 200 vojnika u okviru ECOWAS misije u Gambiji. Nigerijski vojni avioni lete iznjad Gambije, saopštili su zvaničnici, dok se trupe pripremaju za kopnenu invaziju. "Potrvđujem da su naši naoružani avioni u izviđačkim misijama iznad Gambije. Oni su naoružani za potencijalne udare", rekao je portparol Ratnog vazduhoplovstva Nigerije Ajodele Famujiva. Istovremeno, savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas povodom rezolucije koja predlaže pomoć zapadnoafričkoj koaliciji u naporima za prenos moći na Adamu Beroa, prenosi AFP.

Demokratski izabran predsednik Adama Berou je položio zakletvu u ambasadi Gambije u Senegalu, a ceremonija inauguracije prošla je bez incidenata. "Ovo je pobeda gambijske nacije. Moć pripada narodu Gambije", rekao je Berou i dodao: "Od danas pa nadalje, ja sam predsednik Gambije, bez obzira da li te glasali za mene ili ne". Berou je tražio od oružanih snaga da "ostanu lojalni ustavu" prema kojem je predsednik Vrhovni komandant vojske Gambije. U strahu od invazije, višedecenijskog autoritarnog lidera Gambije su napustili najbliži saradnici. Potpredsednica Isatou Ndžije Saidi jutros je podnela ostavku, kao i ministri za životnu sredinu i obrazovanje. Nigerijske novine "Premium Times" izvestile su da je Edu Gomes, advokat Džameha, jutros prebegao sa porodicom u Senagal "u strahu i zbog sve većih tenzija". Gomes je pozvao Džameha da odstupi s vlasti kako bi izbegao "nasilan i strašan kraj"
Šef generalštaba Gambije, koji je bio jedan od Džamehovih najbližih ljudi, naveo je kako neće rizikovati živote svojih ljudi zarad političkih razmirica. Uprkos tome, pitanje je da li će neke frakcije unutar gambijske vojske koja broji samo 2.500 ljudi, ostati uz diktatora i pokušati da pruže otpor koaliciji. Prema poslednjim informacijama, Jahja Džameh je zabarakadiran u svojoj vili i ne namerava da izađe, rekao je za AP izvor blizak Džamehu. Ukoliko koalicione snage ili domaće bezbednosne strukture pokušaju da uhapse višedecenijskog diktatora, lojalisti koji su sa njim u vili pružiće oružani otpor, naveo je izvor. Nevladine organizacije su upozorile na moguću humanitarnu katastrofu ukoliko dođe do eskalacije sukoba, a prvi izveštaji iz zemlje su već zabrinjavajući.

Naime, preko 50.000 ljudi, uglavnom žena i dece, je već napustilo fradove i pobeglo u ruralne delove zemlje. Bolnica u prestonici Bandžulu je zatvorena, a pacijente tkaođe prebacuju u seoske delove. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Ambasadorka Kosova izbliza "podsetila" Trampa: Mi smo najproameričkija zemlja na svetu! (FOTO) Ratni zločini, pritisci i zataškavanje: 7 dokumenata kojima je Čelsi Mening zatresla Bliski istok Veliki proboj na polju medicine: Veštačka inteligencija predviđa tačno vreme srčanog udara (VIDEO) Ispovest Novopazarca: Izgubio sam sina u Siriji... Nisam ga saslušao Multietničke države na Balkanu doživele su neuspeh: Vreme je za nacionalne države