Lisice na ruke

(VIDEO) REKLA NE ERDOGANOVOM DIKTATU! Turska poslanica vezala se lisicama za govornicu!

Turska poslanica Ajlin Nazliaka vezala se lisicama za mikrofon govornice Parlamenta iz protesta zbog reforme Ustava kojom se šire ovlašćenja Redžepa Tajipa Erdogana.

Planeta
> 00:00h

Ajlin Nazliaka, nezavisna poslanica u turskom parlamentu, vezala se lisicama za mikrofon govornice u skupštinskoj dvorani u trenutku kada je nastavljeno glasanje o izmenama ustava u drugom čitanju, zbog čega je sednica prekinuta.

"Vezujem se za govornicu da kažem ne diktatu jednog čoveka, da se suprotstavim uništavanju republikanskih vrednosti i da protestujem protiv okivanja Parlamenta ovom ustavnom izmenom", rekla je ona.

Predlog ustavne reforme koji treba da uvede predsednički sistem sa šefom države kao jedinim vođom izvršne vlasti izazvao je sukobe u parlamentu tokom razmatranja u prvom čitanju. Jednom poslaniku je slomljen nos, a drugi je rekao da je ujeden u potkolenicu.

Od 18 članova koji predstavljaju nacrt reforme, sedam je usvojeno dovoljnom većinom od tri petine poslanika u drugom čitanju. Ako svi članovi budu usvojeni poslanici će zatim glasati poslednji put o tekstu u celini, koji će, ako dobije dovoljan broj glasova, biti podnet na referendum na proleće.

Parlamentarna većina predstavlja ovu reformu kao neophodnu da se garantuje stabilnost u državnom vrhu, ali je opozicija kritikuje i vidi je kao jačanje Erdoganove autokratije. Prema ustavnoj reformi, Erdogan u teoriji može da se održi na vlasti do 2029. i može, između ostalog, da imenuje i otpušta ministre, kao i jednog ili više potpredsednika. On takođe može direktno da interveniše u oblasti sudstva i da promoviše ukaze.