Foto: Printscreen Twitter

Prvi potpis

OBAMAKER JE PROŠLOST: Tramp ukinuo najvažniji zakon svog prethodnika!

Prva izvršna uredba koju je novi američki predsednik Donald Tramp potpisao posle polaganja zakletve bila vezana za zamrzavanje i ograničenje delova zakona o zdravstvu svog prethodnika Baraka Obame, takozvani Obamaker.

Planeta
> 00:00h

Tramp je dekretom naložio saveznim agencijama da prestanu da izdaju propise kojim se širi primenjivost zakona prethodne vlade. Nalaže im se između ostalog da zamrznu propis o kažnjavanju pojedinaca ako nemaju zdravstveno osiguranje, što je jedna od najvažnijih odredbi Obaminog zakona.

Tramp je sinoć u Ovalnoj kancelariju u Beloj kući potpisao ovaj dekret, kao jednu od prvih svojih izvršnih naređenja. Uz njega su bili potpredsednik Majk Pens, šef kabineta Bele kuće Rajns Pribus i glavni savetnici. Tramp se tokom kampanje protivio Obamakeru i obećao je da će ga ukinuti.

Tramp je takođe potpisao stupanje na dužnost svega dva ministra - odbrane Džejmsa Matisa i unutrašnje bezbednosti Džona Kelija, obojice bivših generala koje je Kongres SAD sinoć odobrio.

Ostali ministri koje je Tramp odabrao za svoj kabinet, od kojih su neki sporni i među njegovim Republikancima, tek treba da dobiju odobrenje Kongresa. Prve Trampove odluke su "znak da Trampova administracija gleda da onesposobi zakon o zdravstvu kako god može", rekao je Leri Levit iz Fondacije Kajzer Femili, koja se bavi analizom sistema zdravstva.

FOTO: AP

Biće međutim potrebno možda više meseci da se vidi puni uticaj ove Trampove direktive vezane za Obamaker, ministarstva zdravstva, ljudskih resursa i finansija će morati da izdaju propise koje odražavaju želje novog predsednika.

Tramp međutim ne ukida jednostrano taj zakon, on je i dalje na snazi, ali je naloženo državnim službama da deluju maksimalno da ga ograniče. Za promenu zakona potrebna je odluka Kongresa.

(Beta)