Foto: Printscreen Tweet

Maloletnik deo razgranate mreže ID

(FOTO) SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U BEČU: Albanac (17) planirao bombaški napad na metro!

BEČ - – Austrijanac (17) albanskog porekla, osumnjičen za planiranje terorističkog napada u Beču, priznao je tokomsaslušanja da je nameravao da izvrši bombaši napad na podzemnu železnicu ili nekom javnom mestu.

Austrija
> 20:26h

Prema pisanju bečkog dnevnika „Kronen cajtung“ on je rekao da je na internetu pronašao uputstvo za izradu bombe i da je nameravao da izvrši napad na podzemnu železnicu ili nekom, veoma posećenom, javnom mestu u Beču.

Zgrada u kojoj je živeo džihadista albanskog porekla... Foto printscreen ORF

"Naše policijske snage brzo su reagovale i uhapsile osumnjičenog, izbegavši tako mogući teroristički napad u Beču”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Vojfgang Sobotka.

Uhapšeni Albanac imao je imigracijsku dozvolu, a istraga utvrđuje njegovu povezanost s islamističkim radikalizmom. Ministar je dodao da postoji više indicija o tome, a da su odlučujući signali o tome stigli od stranih obaveštajnih službi. Austrijska policija trenutno traga za drugim terorističkim ćelijama, ili saučesnicima, a utvrđeno je da je mladić putovao širom Evrope.

Uhapšeni Albanac nije delovao sam, već da je iza njega šira, razgranata mreža kojoj je jedan od ciljeva bio i bečki metro. Identitet Albanca zasad je nepoznat. Ministar Sobotka pozvao je građane na oprez i apelovao da prijave bilo kakav sumnjivi paket na javnom mestu.

Osumnjičeni, koji će za par dana postati punoletan, odrastao je u mestu Nojnkirhen. U pubertetu je bio problematičan i loš đak, a ima i policijski dosije jer je počinio više krivičnih dela od krađa do nanošenja telesnih povreda. Pošto je bio nezaposlen sve je više upadao u radikalizovano društvo. Bio je veliki simpatizer Islamske države, a na njegovom tviter nalogu hvali islamistički masakr u jednom američkom noćnom klubu.

Snažna salafistička scena

Inače u Austriji postoji snažna salafistička scena, a kako prenose mediji među glavnim ličnostima su Mohamed M. I Tutinac Mirsad Omerović. Mohamed M.otišao je u rat u Siriju, gde je među vodećim ličnostima Islamske države, a Omerović se nalazi u pritvoru nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zbog vrbovanja ratnika za Islamsku državu, kao i njeno finansiranje.