Foto: Pixabay, Wikimedia

Trendi ili ne?

VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET Devojke, kada saznate šta znači kada nosite ČOKER odmah ćete ga skinuti

Čoker okovratnici nisu običan nakit. Pre nego što ih uvrstite u svoj svakodnevni stil, obavestite se kakvo su značenje oni nosili u istoriji.

Žena
> 04:18h

Povratak čoker ogrlica odjeknuo je u velikom stilu, a na ovaj modni trend je malo žena ostalo imuno. Mnoge devojke su ih bez razmišljanja prihvatile po ugledu na slavne pevačice poput Rijane, Selene Gomez, ali i trendseterke sa Instagrama. Ipak postoje i oni koji u čokerima ne vide ništa privlačno, a mnogi ih porede sa ogrlicama koje su oko vrata nosili antički robovi ili okovratnicima za pse.

A kakvu simboliku zapravo ima čoker ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat?

Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa engleskog znači davilica. Ogrlice mogu biti napravljene od različitiih materijala, a najčešće su od satena, kože, pliša, somota ili metala, a mi se najčešće prisećamo onih gumiranih iz devedesetih godina.

Za čuvenog slikara impresionizma Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala. Njegova slika “Olimpija” iz 1863. predstavlja kurtizanu, koja čeka svoju mušteriju. Njena smelost i direktan, provokativni pogled šokirali su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškim rodom.

Ove ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svetu. Čoker je bio zaštitini znak Ane Bolen, jedne od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, a proslavila ju je i Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije. Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživele 70-ih godina kao deo hipi, zatim gotik i potom grandž stila 90-ih.

Foto: Profimedia

Pošto se moda vrti u krug, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru prošle godine, kada su ih i najpoznatije modne kuće poput “Šanela” i “Lanvina” uvrstile u svoje kolekcije.

(studnel.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Romantične, raskošne, jedinstvene: 10 venčanica kojima su poznate dame pomerile granice mode