Foto: Reuters

PRED OČIMA SVETA

NAROD NA IVICI ISTREBLJENJA: Ovo je prvi genocid u 21. veku

Svedočanstva o neviđenim napadima na Rohindže od strane države sve su brojnija, a situacija se polako bliži definiciji genocida

Planeta
> 00:00h

Nakon poslednjeg talasa nasilja bezbednosnih snaga Mjanmara, progoni i ubistva Rohindža dotakli su ivicu definicije genocida, piše Newsweek.rs. Tokom poslednjih nekoliko meseci 2016, svedočanstva o neviđenim napadima i patnjama koje Rohindže trpe od strane države u izolovanom zapadnom delu zemlje, sve su brojniji, a dom ove mjanmarske muslimanske populacije, demografski se promenio gotovo do neprepiznatljivosti. Krvoproliće koje se odvija daleko je od izolovanog slučaja, kako su neki želeli da prikažu preteranu reakciju ubistva devet graničara u napadu neidentifikovanih naoružanih napadača koji se odigrao 9. oktobra, a koji je bio povod za snažan kontranapad.

Foto: Reuters, Bangladeški vojnik na reci koja je prirodna granica sa Mjanmarom

Trenutnoj kampanji zapravo prethode decenije sistematske diskriminacije, progona i neljudskog postupanja, koji su služili kako bi opravdali više talasa nasilja i koji sada dovode bespomoćne Rohindže blizu "istrebljenja". Nakon što su bezbednosne snage pokrenule akciju posle incidenta u oktobru, počeli su da se pojavljuju izveštaji o diskriminaciji i rasprostranjenim kršenjima ljudskih prava. Organizacija "Human rights watch" (HRW) je ocenila da je vojska uvela policijski čas lokalnoj populaciji i zabranila pristup novinarima, pre nego što je otpočela kampanju koja obuhvata egzekucije bez prethodnog suđenja, mučenja, silovanja i neopravdana hapšenja. Satelitski snimci visoke rezolucije do kojih je došao HRW, ukazuju da je uništeno oko 1.250 zgrada, uključujući nekoliko džamija u pet sela koja su pretrpela najveće napade.

Amnesti Internešenal (AI) je opptužio vlasti Mjanmara da u sprovdode mere kolektivnog kažnjavanja. Grupa koja se zalaže za zaštitu ljudskih prava iz prve ruke saznala je o slučajevima pucanja bezbednosnih snaga na civile iz helikoptera, paljenje na hiljade kuća, sprovođenje proizvoljnih hapšenja, silovanjima žena i devojaka. AI je odgovor bezbednosnih snaga na incident u oktobru okarakterisao kao nesrazmeran, optužujući vojsku za napade na cele porodice i naselja u Rahinu samo na osnovu njihove etničke i religijske pripadnosti. Uprkos teškoćama u prikupljanju informacija, pošto novinari i međunarodni posmtrači ne mogu da priđu području, prema podacima UN oko 30.000 Rohindži je napustilo domove, hiljade su ubijene, oko 500.000 je prisilno raseljeno u ranijim talasima nasilja. Razmatrajući više izveštaja o zločinima u kojima je utvrđen identitet žrtava, postaje jasno da događaji u Rahinu prerastaju u genocid. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Vladimir Velebit: Najintrigantniji detalji života Titovog prvog diplomate

SPREČITI ZAJEDNIČKI FRONT: Ovo je Niksonova strategija za razbijanje rusko-kineske ose NEWSWEEK FLASHBACK Vanzemaljci među nama: Posetioci iz svemira nisu zaobilazili ni Srbiju INTERVJU SONJA VUKIĆEVIĆ: Ko su ovi ljudi? O čemu govore? Od koje su vlasti? "Ili Turci ili Saraceni": Ovo su koreni problematičnih odnosa Zapada i islama

POGLEDAJTE BONUS VIDO: (KURIR TV) POTRESNO: Bez zimske odeće i dovoljno hrane, ovako izgleda život migranata na -10!