Foto: Nebojša Mandić

Zima ne prolazi

DVA MAĐARSKA LEDOLOMCA NA DUNAVU POKUŠAVAJU PROBOJ: Formiran ledostaj uzvodno od Beograda

NOVI SAD - Dva mađarska ledolomca danas pokušavaju da prođu kroz ledenu barijeru uzvodno od Beograda, pošto se na delu Dunava od Slankamena do Pupinovog mosta formirao ledostaj.

Srbija
> 00:00h

Na tom delu Dunava angažovani su ledolomci "Sečenji" i "Jegtoro VII", saopšteno je iz Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine.

BORBA SA LEDOM SE NASTAVLJA: Mađarski ledolomci održavaju prohodnost

Navodi se i da je od Daljske krivine, gde je prethodnih dana formiran koridor širine do 80 do 120 metara, pa do Slankamena, pokrivenost ledom iznosi izmedju 40 i 60 procenata rečnog korita. Koridor u Daljskoj krivni je i dalje prohodan za prolaz ledenih santi, a mađarski ledolomac "Jegtoro XI" nastavio je i danas sa aktivnostima na njegovom održavanju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zadatak tog ledolomca je da jednom dnevno prođe celu deonicu od Borova Sela do mosta Bogojevo, kao i da radi na sitnjenju leda i čišćenju koridora sa nizvodne strane.

LEDOLOMCI NE STAJU: Na Dunavu nastavljena borba s ledom

Potiskivač "Sloga" i dalje je angažovan na održavanju ledohoda kod Novog Sada i u pripravnosti je 24 sata.Vanredna odbrana od zagušenja ledom ostala je na snazi na 104,7 kilometara na Dunavu, a mere redovne odbrane od zagušenja ledom sprovode se na 628,67 kilometara na Dunavu, Savi, Tisi i banatskim vodotokovima.

BONUS VIDEO

Kako je ledolomac Greben spasio Đerdap